Изложби

Изложба "Лудвиг Витгенщайн. Живот и размисли"

Австрийската художничка Мария Щраке в галерия-книжарница "София Прес"

Изложба "Лудвиг Витгенщайн. Живот и размисли"


◊ СЪБИТИЕТО

„Лудвиг Витгенщайн. Живот и размисли”

изложба на австрийската художничка Мария Щраке

Откриване на 23 май от 18.00 до 20.00 ч.
в галерия-книжарница "София Прес", ул. "Славянска" 29.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 23 до 31 май 2011 г. в галерия-книжарница "София Прес" ще бъде представена изложбата на Мария Щраке „Лудвиг Витгенщайн – живот и размисли”.

Мария Щраке е родена във Виена през 1955 година. Тя е внучка на Хелене Витгенщайн (една от сестрите на Лудвиг Витгенщайн).

Съвсем естествено, нейният интерес към изкуството я отвежда през 1973 година във Виенската академия по изкуствата, в класа на професор Адолф Фрохнер. От 1985 г. живее в Каринтия (Австрия), омъжена е за скулптора и художника Волфганг Щраке, имат три деца.

Изложбата, с която гостува в галерия-книжарница "София прес", е посветена и инспирирана от живота и делото на Лудвиг Витгенщайн. Фигура с изключително значение в съвременната философия, логика и философия на езика. Творбите в изложбата проследяват ключови моменти от живота и творчеството му. В експозицията са включени портрети от най-ранна детска възраст, до годините в Кембридж; интересни акценти са и платна, както и рисунки – размишления по ключови твърдения на философа, като: ”Работата във философията е работа върху самия теб”, или „Всеки обект има лице, гръб, вътрешност и външност...”, „Във всяко велико изкуство се крие диво животно”.

За българският зрител и ценител изложбата „Лудвиг Витгенщайн – живот и размисли” ще бъде интересен „прочит от близка дистанция” на противоречивия, модерен и влиятелен Витгенщайн, безспорно изключителна личност, която ще преоткриваме тепърва.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
17.05.2011 г. 22:40
Посетено:
1436
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12438-izlozhba-ludvig-vitgenshtayn-zhivot-i-razmisli