Изложби

XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011

Официално откриване и награждаване на лауреатите

XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2011
 

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и награждаването на лауреатите.

Тази година Биеналето празнува кръгла годишнина, която ще бъде почетена от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата.

Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие в неговите 20 издания 9160 автори от 173 страни в света. Тази година то за пореден път събира под покрива на габровската Весела къща творбите на хумористи и сатирици от близо и далеч. В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат.

Тазгодишното 20. издание на Биеналето регистрира впечатляващ брой заявки – за участие в конкурсните раздели са получени 1984 творби на 860 автори от 59 страни от 6 континента. Доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале е фактът, че почти половината от творците са нови участници, а творби за конкурсите са получени от далечни и екзотични страни – Аржентина, Бразилия, Чили, Нигер, Алжир, Бангладеш, Ел Салвадор и др. Похвален е щедрият жест на 594 автори, които даряват свои творби за художествения фонд „Хумор на народите”, съхраняващ вече 38 500 произведения на 9 000 автори от 173 страни.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на изтъкнатия наш скулптор проф. Георги Чапкънов извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях. За първи път в историята на Биеналето в изложбите от 6-те конкурсни раздела ще бъдат представени толкова голям брой хумористични произведения. В залите на Дома на хумора и сатирата са аранжирани 956 творби на 600 автори от 56 държави.

◊ НАГРАДИТЕ

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена на габровеца Георги Балабанов, който впечатли журито с оригиналната си скулптурна композиция „Приказка за стълбата”.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” (габровският „Оскар”) – ще отиде при изтъкнатия наш график, илюстратор, дизайнер, калиграф и преподавател в НХА проф. Тодор Варджиев.

Творци от Австрия, Германия, Израел, Япония и България ще получат 6 награди на Министерството на културата (по една във всеки раздел), както и 8 награди от името на съорганизатори и спонсори: „Скални материали” АД – Русе; Lions Club – Баден/Хеленентал, Австрия; „Интер Дата Системи” ООД; Сдружение „Хумор на народите”; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

• Със своя самостоятелна изложба рисунка и живопис в Дома на хумора и сатирата гостува лауреатът на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2009 – Аджим Сулай (Италия). В интересна извънконкурсна изложба „Сътворено от журито” са представени творби на членовете на международното жури на 20. Биенале.

• В рамките на Международното биенале, на 22 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XIV Национална среща-наддумване „Благолаж 2011”, която ще даде възможност на участници-сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да споделят вицове и анекдоти по темата „Смехът е здраве!”.

• Домът на хумора и сатирата се включва в инициативата „Нощ в музея” и ще бъде отворен за посещения до късно през нощта след традиционния габровски карнавал. На 21 май от 21.00 до 24.00 ч. изложбените зали и атракции ще бъдат на разположение на всички габровци и гости на града.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
17.05.2011 г. 08:25
Посетено:
1575
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12431-xx-mezhdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvata-gabrovo-2011