Изложби

"Случайна изложба" на Светлана Мирчева в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи”

"Случайна изложба" на Светлана Мирчева в галерия "Васка Емануилова"
Светлана Мирчева. "Спасени образи"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

"Случайна изложба"
Светлана Мирчева


19.05.–12.06.2011

Откриване: 19.05. (четвъртък) 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Познаваме работите на Светлана Мирчева от различни изложби, уъркшопи и проекти, свързани с нови медии, дигитално изкуство и дизайн. Художничката най-често създава работи, които предлагат различни форми за представяне на особеностите и най-често грешките при употребата и функционирането на различни технологии. Авторката сякаш непрекъснато иска да ни разколебае в точността, яснотата и реалността на възприятията ни за света, формирани в дигиталната съвременна култура и за целта често използва инструментите на дизайна. Произведенията й са принтове, макети, кратки видеа, фотографии, в които има подчертан интерес към графичния знак и характеристики на образа.

В рамките на самостоятелната си изложба в платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” на Галерия "Васка Емануилова" Светлана Мирчева се занимава със случайността. Тя представя намерени образи и обекти, работи с думи и знаци, загубили връзка с контекста на своето появяване, и ги превръща в инструменти за изследване на случайното. Централни за изложбата са думите ВРЕМЕ и МЯСТО, които са представени като странни паметници, означаващи пространството едновременно като място на загубата, но и на откритието, на въображението и случайностите, с които то работи. Част от изложбата са и макети на галерийното пространство, които представят неразработени, недовършени идеи за изложби. Оставени нереализирани, те подсилват възприятието за „случайност” на конкретната изложба, която художничката иска да ни представи като вместилище на различни образи, обекти и знаци.


◊ ЗА АВТОРА

Светлана Мирчева (р. 1976) завършва индустриален дизайн в Националната художествена академия, София. Интересува се от работа с нови медии и дизайн. През 2003 г. участва в летен курс, воден от Олафур Елиасон във Венеция, а през 2004 г. спечелва международната награда за медийно изкуство SWR, Баден Баден и ZKM, Карлсруе за работата си „Грешки”. Авторката участва в различни проекти и инициативи като нейни произведения са показвани в Залцбург и Виена; ISCP, Ню Йорк; Биеналето за млади автори в Москва и др. През 2010 г. тя е сред селектираните художници за наградата "База" за млади автори.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
16.05.2011 г. 16:28
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12418-sluchayna-izlozhba-na-svetlana-mircheva-v-galeriya-vaska-emanuilova