Изложби

Ние сме добрите герои в тази приказка

Анелия Андреева, Веселка Велинова, Гергана Иванова, Емилия Маринова, Таня Антонова и Яна Казакова

Ние сме добрите герои в тази приказка


◊ СЪБИТИЕТО

Дипломна защита на студенти от магистърска програма „Илюстриране и графични технологии” – Департамент „Изящни изкуства”, Нов български университет

Ние сме добрите герои в тази приказка

Студентите представят своята дипломна защита, която се състои от илюстрирани детски книги по авторски текст и експозиция от графични творби под ръководството на своите преподаватели: доц. Йохан Йотов (графика) и асистент Калина Христова (илюстрация).

Графиката е жанр в изкуството, който изисква особен изобразителен език и е свързан със сложен технологичен процес. Често графикът е изправен пред истинско предизвикателство, което изисква търпение и професионализъм. Много несполучливи отпечатъци предшестват финалната графична творба, но резултатът е този, който удовлетворява и твореца, и ценителите на това изкуство.


◊ ДА ИЛЮСТРИРАШ КНИГИ ЗА ДЕЦА

Магистърска програма „Илюстриране и графични технологии” комбинира в себе си паралелното обучение, както в областта на класическа и съвременна графика, така и в областта на илюстративните техники. Тази симбиоза между двете специалности, които се изучават в програмата, за пореден път се оказва изключително сполучлива. Доказателство за това са прекрасните графики и колекцията от илюстрирани детски книги, голяма част от които са и по авторски текст.

Да илюстрираш книги за деца, е предизвикателство за всеки художник-илюстратор. Той е мечтател, който е съхранил детския дух у себе си. 

Книгите създават кумири. Те раждат герои, които остават завинаги в съзнанието на детето. Това е така, защото в хартията има някакво вълшебство, някаква невидима сила, която омагьосва тези, които са способни да разгадаят тайните й. Светът на илюстрацията - необятен, необозрим, съвършен. Разтваряйки книгата, детето се потапя в свят на необикновени създания, герои и злодеи, плува в странни и далечни морета и лети в облаците над непознати земи.

Оттук идва и заглавието на дипломната защита – да, ние наистина сме добрите герои в тази Приказка, които създават един невероятен и красив свят.

Анелия Андреева, Веселка Велинова, Гергана Иванова, Емилия Маринова, Таня Антонова и Яна Казакова написаха тази приказка, илюстрираха своите фантазии и създадоха невероятни книги за деца. Запомнете имената им, защото скоро рафтовете в книжарниците ще бъдат пълни с проекциите на необятното им въображение.

• Колекцията от илюстрирани книги за деца може да видите в Книжарница „Хеликон”, бул. „Патриарх Евтимий” 68 до края на месец май.

Автор:
Департамент „Изящни изкуства” , НБУ
Публикация:
12.05.2011 г. 21:04
Етикети:
Посетено:
2496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12386-nie-sme-dobrite-geroi-v-tazi-prikazka