Изложби

"Стъпки от Изтока". Художествена акция в мода и рисунки

Статична скулптурна композиция от авторски модни силуети, придружена с пърформанс

"Стъпки от Изтока".  Художествена акция в мода и рисунки


◊ СЪБИТИЕТО

Културен Институт на Министерство на външните работи – Република България и Специалност "Мода", степен Магистър 2010/2011 на Националнa художествена aкадемия, София
представят

Стъпки от Изтока
Художествена акция в мода и рисунки


16 мaй 2011 г. в 17:30 ч.,
Галерия "Мисията". Държавен културен институт
ул. "Алфред Нобел" 2 (вход от ул. "Ал. Жендов")

Акцията представлява статична скулптурна композиция от авторски модни силуети, придружена с пърформанс: рисуване на живо в източната калиграфска традиция, инспирирана от проекта ''Китай'' (тема за дипломна работа 2011).


◊ ИДЕЯТА

Стъпки, следи, отпечатъци от идеи по пътеката към свободата на мислене и общуване. Някъде по пътя нашият западен светоглед среща източната философия, която има различно чувство за естетика и разбиране за взаимоотношението: тяло - дреха. Пътешествието към нея ни води през различни състояния: от статичността на скулптурата и архитектурата, през интерпретацията на самите автори, до следите, оставени от тях като артефакти в един хармоничен процес на търсене, намиране и изразяване на себе си. Старите източни традиции са „разказани” през няколко гледни точки чрез изчистване на формите и силуетите в минимализъм, посредством рециклиране и унифициране на дрехите, в една съвременна функция, където човекът и облеклото влизат в динамична хармония. Тя е свързана със свобода на тялото и разширяване границите на мисленето, като задава въпроса дали е необходимо да се търси масова унификация или задълбочено търсене на идентичност?

Изкуството преминава от една форма в друга, маркира пътя на създаване на една творба, нейния живот, символичен край и ново, различно начало. Не съществува понятието „отпадък”, всичко е ценно и подчинено на идеята за хармония и функционалност. Всеки край проправя път към ново начало, всяка мисъл оживява в нов смисъл, всяка идея е красота, разпалваща огъня на креативността и многофункционалността на всеки художествен обект в едно привидно ограничено пространство.

Тази модна акция разполага с няколко различни и взаимодопълващи се изразни средства, които имат за цел да заличат границите между дреха, експозиция, среда, публика, като създадат атмосфера на виталност чрез дрехата като “дом на тялото”.

. Участват: Василена Върбанова, Жени Ковачева
. Водещ проекта: д-р Мариела Гемишева
. Водещ катедра "Мода": проф. Греди Асса

Автор:
Мариела Гемишева
Публикация:
11.05.2011 г. 22:56
Посетено:
2227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12365-stapki-ot-iztoka-hudozhestvena-aktsiya-v-moda-i-risunki