Изложби

"Открития и трансформации" в галерия "Актив Арт", Варна

Изложба живопис и керамика на Младен Баделски

"Открития и трансформации" в галерия "Актив Арт", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт" и Фондация "Откритие"
представят

"Открития и трансформации"

изложба живопис и керамика на Младен Баделски


13 май – 3 юни 2011 г.

откриване – 13 май 2011 г., петък, 18.30 ч.
гр. Варна, ул. “Дунав” 5


Неотдавна Американското общество по диалектика обяви за дума на десетилетието глаголът “googling” (търся). “Безспорно е трудно да си представим нашия живот, преди да съществува търсачката” - аргументира избора членът на съвета на организацията Бен Цимър, цитиран от телевизия CBS. Това вероятно е така, защото Гугъл е метонимия на търсенето и намирането в общия смисъл на тези понятия, а интелектуалното съвремие е невъзможно без тях. Чрез тези действия всеки субект или институция се самоидентифицира, позиционира себе си в общността.

Галерия “Актив Арт” също има своя политика за търсене и намиране на млади автори, които в партньорство да изведе до утвърдени имена. Темата на експозицията е напълно свободна за авторски интерпретации и техники и дава възможност на авторите да представят резултати от своите естетически търсения.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тази година изборът на галерията е представяне на експозиция на Младен Баделски със заглавие “Открития и трансформации”. Авторът ще представи творби, обединени в няколко теми – море, стилизирани цветя и дървета, птици и котки. “Тези теми са моите открития – споделя авторът, - търсил съм ги дълго, за да бъдат те най-близки до моята естетика и след това ги трансформирам в художествени произведения като ги извеждам до стилизирани образи чрез средствата на изкуството”.

Техниките, в които са развити образите, са керамични пана и живопис. Паната в по-голям формат, които имат повече внушение на изящно изкуство, отколкото на приложно, са изработени от няколко керамични плочки, които са изпечени при висока температура и след това слепени, за да се получи цялостта на образа. По-малките формати пана са изработени от една-единствена плочка. В живописните платна авторът продължава да експериментира и да изследва как се трансформират обектите върху плоскостта на платното.

Търсенето и намирането са основно дейности за формиране на всяка една политика, включително и културната. Разнообразието от теми и техники са причината галерия “Актив Арт” да предложи на публиката изложбата на Младен Баделски като съпътстваща програма на XX-тото юбилейно издание на Международния музикален конкурс “Откритие”.

Младен Баделски е роден през 1979 г. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, където работи и живее.

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
11.05.2011 г. 16:15
Посетено:
1355
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12362-otkritiya-i-transformatsii-v-galeriya-aktiv-art-varna