Изложби

Изложба "Отново заедно"

Съвместен проект на художниците Румен Читов, Иван Стойчев, Любомир Вутов и Александър Димитров, Културен център Радио Пловдив и Галерия "Бяла зона"

Изложба "Отново заедно"


◊ СЪБИТИЕТО

На 12.05.2011 г. в пространството на културния център на Радио Пловдив и със съдействието на Галерия "Бяла зона" ще бъде открита изложбата „Отново заедно”, съвместен проект на художниците Румен Читов, Иван Стойчев, Любомир Вутов и Александър Димитров.

Експозицията е естественият резултат от едно 20-годишно приятелство, започнало в далечната 1991 г. Тогава свързващото звено се оказа собственикът на Matuschek Gallery, който попадайки в България, пожела да представи група български творци пред немска публика. В групата участваха доказани творци като Георги Трифонов, следвани от изключително амбициозната по-млада генерация на Румен Читов, Недко Итинов, Николай Янакиев и Любомир Вутов. Бяха включени и току-що дипломираният Димитър Яранов и второкурсниците в НХА Иван Стойчев, Милен Марков и Александър Димитров. Последвалите изключително успешни изложби оставиха сериозен отпечатък в творческите съдби на художниците, които след толкова години с удоволствие се събират отново в един или друг формат за съвместни изяви.

Изложбата ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 10. 06. 2011 г.


◊ АВТОРИТЕ

Румен Читов е роден в Карлово през 1960 г. Дипломира се в НХА „Николай Павлович” през 1988 г. със специалност „Живопис”. Има реализирани 12 самостоятелни изложби в България, Люксембург и Германия и многобройни участия в съвместни изложби и арт проекти. Негови произведения са собственост на частни колекции от България, Франция, Германия и САЩ.

Любомир Вутов е роден през 1956 г. Завършва НХА „Н. Павлович”, спец. "Дърворезба". Има зад гърба си реализирани няколко самостоятелни изложби и многобройни участия в престижни международни арт проекти. Авторът работи предимно в областта на пластичните изкуства, като често експериментира с различни видове дърво и метал. Често търсенията му излизат от границите на традиционната скулптура в територията на дигиталните изкуства. Негови творби са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Белгия, Великобритания. Живее и работи в София.

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр Пловдив. Завършил НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани осем самостоятелни изложби в България, Австрия и Германия и многобройни участия в съвместни изложби и арт проекти. Негови произведения са собственост на частни колекции от България, Франция, Германия, Япония и Русия.

Иван Стойчев е автор с много сериозна биография, започваща още от студентските му години, и специфичен стил на изразяване. Платната му са характерни със сложността на експресивните състояния и граничеща с абсолютизъм пластичност. Цветът е погледнат в неговата спектрална същност и чрез неговото деструктуриране сякаш са изразени и формулирани категории като безкрайност, както в най-малкото, така и в най-голямото. Художникът има зад гърба си няколко самостоятелни изложби в България, Германия, Франция, Белгия и САЩ, както и дълга поредица от участия в множество престижни международни арт форуми.

Автор:
Александър Димитров
Публикация:
11.05.2011 г. 09:04
Етикети:
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12356-izlozhba-otnovo-zaedno