Изложби

"Да влезеш в ателието..." Изложба на Спартак Паскалевски

Съюзът на българските художници представя

"Да влезеш в ателието..." Изложба на Спартак Паскалевски


◊ СЪБИТИЕТО

„Да влезеш в ателието...”
изложба на Спартак Паскалевски


11.-29.05.2011
ул. „Шипка” 6, етаж 4

откриване 11 май, сряда, 18 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„Да влезеш в ателието...” С това заглавие художникът Спартак Паскалевски приканва зрителя да влезе в едно артистично пространство, близко по дух на ателието – селението, в което художникът принадлежи на себе си. Това е избраната от него форма за поредната му творческа изява в залите на Съюза на българските художници на „Шипка” 6. Тук ставаме свидетели на една трансформация на изложбеното пространство, разкриващо се пред нас като ателие. В него художникът представя няколко серии: Rhythmus, „Вземи = в... земи”,  „Хромофони”, „Музикални вариации и Катарзис”.

Ще видим също офорти/акватинти, представили художника на авторитетни международни изяви (Биеналета в Краков, Канагава и др.) При тях прави впечатление умението на автора да включва в кавалетно звучащия графичен лист цял свят от метафори и асоциации. Изложените рисунки приближават към непосредствеността на творческия процес.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Спартак Паскалевски е роден в Скопие през 1947 година. В 1971 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, в класа на професор Евтим Томов. От същата година участва в общите художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина: Полша, Италия и Германия.

След дипломирането си започва работа към Българското национално радио, сътрудничи на Института по изкуствознание към БАН, аспирант е към Института по балканистика. От 1991 до 1997 г. преподава в Националния учебен комплекс по култура - Горна баня, София. През 1996 г. става доктор по изкуствознание, а от следващата година е доцент по история на изобразителните изкуства в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Научноизследователските интереси на Паскалевски са в областта на историята и теорията на изкуството, балканистиката и семиотиката. Негови публикации са посветени на творчеството на Иван Мещрович, Ел Греко и други.

От 1980 година рисува екслибриси. Представя творбите си на престижни международни биеналета на графиката в Япония, Полша и България.


Автор:
Мариана Аврамова, СБХ
Публикация:
10.05.2011 г. 18:48
Посетено:
2205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12350-da-vlezesh-v-atelieto-izlozhba-na-spartak-paskalevski