Изложби

Политическо, лично / 10 години поглед назад

Самостоятелна изложба на Гита Хашеми, Иран / Канада

Политическо, лично / 10 години поглед назад


◊ СЪБИТИЕТО

Политическо, лично / 10 години поглед назад

самостоятелна изложба на Гита Хашеми, Иран / Канада

17-28 май 2011
Червената къща, зала „Безименна”
ул. "Любен Каравелов" 15, София

Откриване на 17 май, вторник, 18.30 ч.
зала „Безименна”

• Дискусия с Гита Хашеми
19 май, четвъртък, 18.00 ч., зала „Гъливер”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изминалото десетилетие бе изпълнено с войни и политически кризи, които катализираха нов възход на опозиционните идеи и движения. През предишните десетилетия неолибералната глобализация и корпоративната етика ефективно пребориха механизмите на интернационалното гражданство от 60-те и 70-те години на Запад. Но „войната срещу тероризма”, която доведе много страни до бурни съюзи и направления, още веднъж накара много хора в общественото пространство да й се противопоставят, събуди съзнанието, че войните, водени „там”, са същите войни, които вече са спечелени „тук” срещу гражданските свободи, околната среда и социална справедливост и благополучие за всички. Възобновената обществена необходимост да се въведе тялото в текущата политическа ситуация също накара артистичните институции да обърнат погледа си и дори да станат ревностни защитници на политически ангажираното изкуство.

Гита Хашеми изследва начина, по който политическото и личното ниво се пресичат в изкуството вече повече от 20 години. Водена от своята преоценка на феминистките възгледи – личното е поетическо, поетическото е политическо, политическото е лично – в настоящата изложба тя представя четири работи, създадени в последните десет години, както и един нов пърформанс/инсталация. „За променливите сенки” (2000) и „Ефимерен паметник” (2008) обръщат поглед назад към 60-те и 70-те през обектива на иранската революция от 1979 година - една от най-драматичните революции на 20. век и повратна точка в съдбата на авторката. „Военен наръчник” (2001) и „Пост коитус” (2003), който се представя в България с участието на студенти от Актьорски школи "Монтфиз", разглеждат „американския нов век” чрез иронично отражение на „войната срещу терора”, откривайки неговите корени в психосексуалната динамика на американските расови фантазии. „Утопии в развитие” изследва взаимоотношенията между изкуство, политика и публика.

На 19 май (четвъртък) от 18.00 ч. в зала „Гъливер” на Червената къща ще се проведе среща-разговор с Гита Хашеми. Авторката ще представи настоящия си проект "Illuminations".

Осигурен е превод на български език.

Вход свободен (за двете събития) 


◊ ЗА АВТОРА

Артист, куратор и писател, Гита Хашеми работи в различни области на творчески/критически стратегии, включващи медии и демонстрации, инсталации, пърформанси, интервенции и публикации. Работила е в съвместни и в самостоятелни проекти, използвайки различни средства като дигитален текст, статични и анимирани изображения, звук и шифър. Работите й са показвани в Канада, Съединените щати, Австралия, Германия, Палестина, Аржентина, Тайланд, Италия, Полша, Испания, Армения. През 2009 година е включена в “Histoires a l’ere numerique” на Plug-in в Базел, Швейцария и представена в теоретичния форум на десетото издание на International Art Biennial в Хавана. Някои от нейните интернет произведения са включени в експозициите на Java Museum. Участвала е като артист и куратор на InteractivA 2003, 2005 и 2007 в Мерида, Мексико.

Наред с други награди и отличия, Гита Хашеми получава през 2001 Наградата за независими проекти на Baddeck International New Media Festival for CD-R за „За променливите сенки”, който също е отбелязан в пътуващата изложба на SIGGRAPH 2001; Награда на Toronto Community Foundation за интерактивната звукова инсталация „Военен наръчник” през 2002; Златно отличие на American Ad Federation за Locating Afghanistan (заедно с
Бабак Салари, Халех Ниазманд и Даниел Елис).

Базирана в Торонто, Гита Хашеми преподава в продължение на много години Time-based art и Нови медии в York University. Води също лекции по Нови медии в University of Toronto и Ryerson University, както и Мултимедийно изкуство в Centenial College. Участвала е в много артистични журита, управителни съвети и комитети в Канада. В момента е сътрудник на "Fuse Magazine", където участва в редакционния съвет от много години.

Автор:
Ангелина Рангелова
Публикация:
10.05.2011 г. 20:28
Етикети:
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12348-politichesko-lichno-10-godini-pogled-nazad