Изложби

10 години галерия "Теа"

Изложба керамика на Теодора Вълчева

10 години галерия "Теа"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа"
представя

10 години от създаването на галерия „Теа”

10
Теодора Вълчева
Керамика


Откриване: 10 май 2011 г. – 19 часа
Галерия „Теа” – Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев” 10

Изложбата ще продължи до 23 май.


◊ ГАЛЕРИЯТА, ИЗЛОЖБАТА. ДУМИ НА АВТОРА

На 10 май 2011 г. се навършват 10 години от създаването на галерия „Теа”. След 53 изложби, работа с над 100 автори, след стотици срещи, стотици разговори, десетки дадени интервюта за телевизии, радиа, вестници и списания, след всички натрупани впечатления, емоции, споделени и премълчани мисли и чувства, дойде моментът да отпразнуваме рождения ден на галерията. Невъзможно е да бъдат събрани заедно всички творци, с които съм работила през годините за обща изложба – някои живеят в чужбина, други вече не са сред нас. Затова се осмелявам да поканя всички автори, приятели и близки на галерия „ТЕА” на първата си самостоятелна изложба керамика.

От години посягам към глината, изкушавам се да създавам свои произведения, без да претендирам за творческа зрялост и опит. Безспорно любовта и работата с керамичния материал усвоих от родителите си Вълчо Вълчев (скулптор) и Йоанна Кемилева (керамик). Но самочувствието и решителността идват бавно. Сега, след всичко преживяно и изпитано през изминалите години, акумулираните идеи и зародили се желания намират образ в няколко пана – рисунки в глина. Обичам керамиката. Този хилядолетен материал, така крехък и уязвим, е способен да премине през вековете, да пренесе духа и познанието на вече несъществуващи цивилизации до наши дни. Иска ми се керамиките, които създавам, да приличат, да напомнят на археологически разкопки, на реставрирани музейни експонати – чупливи предмети, съхраняващи спомена за едно мигновено чувство, за една емоция.

Посвещавам тази изложба на родителите си творци и на всички автори, с които имах и имам удоволствието да общувам през тези години. Тази изложба е преди всичко комплимент, реверанс към всички – научих много не само от прекия контакт с творбите им, но преди всичко от общуването и разговорите ми с всеки един от тях.

Благодаря на художниците за съвместната ни работа, за проявеното търпение, за отзивчивостта и приятелското отношение!

Специално благодаря на всички журналисти за оказаната подкрепа и отделеното внимание през годините!

Теодора Вълчева

Автор:
Галерия "Теа"
Публикация:
07.05.2011 г. 15:00
Етикети:
Посетено:
2046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12316-10-godini-galeriya-tea