Изложби

Sofi G – Дeцата на Хрушов

Фотографска изложба на Тамара Черна

Sofi G – Дeцата на Хрушов


◊ СЪБИТИЕТО

Sofi G – Дeцата на Хрушов


Откриване на 04.05.2011, 18.00 ч.,
Галерията на Чешки Център - гр. София, ул. „Раковски” 100

Изложбата ще продължи до 10.6.2011 г.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Тамара Черна (с артистичен псевдоним Sofi G) е родена и живее в Острава – третият по големина град в Чешката република. От малка проявява интерес към театъра, музиката и танца. На десетгодишна възраст е приета в остравската Консерватория, която завършва успешно след осемгодишно обучение. Още тогава участва в балетните постановки на Моравско-силезийския народен театър, по-късно става солистка на балета, а днес вече е негов балетмайстор. Дипломира се в Академията за изящни изкуства „Леош Яначек” в Бърно.

За балетните си изяви получава няколко награди, номинирана е и за престижната чешка награда „Thálie”. Най-много се впечатлява от роли с драматично съдържание, в които се набляга на същността и преживяването - Анна Каренина, Кармен, Мехмене Бану от „Легенда за любовта”.

В края на активния й танцов живот в ръцете й попада фотоапарат и пред нея се отваря нова възможност да изразява и показва занапред вижданията, чувствата и настроенията си. Оттогава тя успява да реализира редица изложби в Чехия и в чужбина. Главните теми във фотосите, освен добре познатия й балет, са свързани предимно с репортажната и портретна фотографии, в които осезателно използва образни абревиатури. Тамара Черна притежава уникалната възможност да „прочете” лицата на хората и с едно натискане на спусъка да обрисува живота им.

Фотографиите, които имате възможност да видите, са направени в Хрушов – силно засегнатата от насилствената индустриализация част от град Острава. Това е причината, поради която днес тук да няма нито един исторически паметник.

Хрушов е населен предимно с ромско население. Територията е безпощадно кръстосана от магистрали и носи белезите на наводненията. Това, което впечатлява Тамара Черна е как децата, именно в този район, си играят безпрепятствено и начинът, по който се забавляват.

Най-изящното във фотографиите й е, че чрез тях изразява както веселата непринуденост, така и вглъбеността и тъгата на ромските деца. Тези деца успяват да се насладят на присъствието на всеки момент, по-добре от всички останали осъзнават продължителността на мигновено случилото се събитие. Затова и техните преживявания са винаги интензивни и пренаситени.

Тук важи правилото, че всяка фотография е нечия история, нечие емоционално преживяване. Ако трябва да направим паралел с литературата, трябва да кажем, че всяка от тези творби е завършена лирико-епична поема, в която сложността на живота е подадена в опростени абревиатури.

Околното пространство не е само някакъв декор, а е пряко вмъкнат в изобразената история - сякаш иска да я доразкаже. Понякога е партньор, друг път е съперник на заснетото явление, но така или иначе почти винаги издава суровата самота, тъжната празнина. Въпреки това, във всички кадри изпъква едно изключително важно качество – персонифицирана нежност. Нежност, която е едновременно блажена и горчива. Нежност, която е резултат от миловидност и състрадание.

До голяма степен, чрез фотографските си умения Тамара Черна потвърждава, че фотографията не е нещо статично и вдървено, а напротив може да изобрази дори повече динамика и напрежение от филмовата лента.
Нейните творби показват развитие - не стагнация, процес - не състояние. В тях ясно се вижда избистреното движение на емоцията, беглият допир на настроението. Накратко казано - чрез фотографиите си Тамара Черна вдъхва радостно болезнената целувка на живота. (Ондржей Надворник)

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
03.05.2011 г. 11:49
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12271-sofi-g-detsata-na-hrushov