Изложби

Изложба "Да отраснеш с Кирстен Бойе"

По случай 60-годишнината на писателката

Изложба "Да отраснеш с Кирстен Бойе"


◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Немска читалня, в сътрудничество с Гьоте Институт – България, представят изложбата “Да отраснеш с Кирстен Бойе”.

Експозицията е посветена на творчеството на немската авторка на детско-юношеска литература Кирстен Бойе и се организира във връзка с нейната 60-годишнина.
   

◊ ПОВЕЧЕ

Кирстен Бойе (
Kirsten Boie) е една от известните авторки в областта на немската детска литература. Родена е през 1950 г. в Хамбург. От 1985 г., когато излиза първата й книга за деца, е създала над 60 книги, била е номинирана многократно за наградата “Андерсен”, носител е на много награди за детска литература. Чрез разказваческото си изкуство Бойе буди по забележителен начин интереса на малки и големи не само в книгите си на немски език, но и чрез преводите на нейните творби на много от световните езици. Юношеските й книги имат изявена социална насоченост и провокират интереса на тази възрастова група към теми като насилието в обществото, осиновяването или социалното изключване.
   
На български език Бойе излиза за пръв път през 2010 г., когато издателство “
Панорама Плюс” публикува романа “Това да не ви е Чикаго”, посветен на насилието в училище.
   
• Изложбата “Да отраснеш с Кирстен Бойе” представя книги на немски език за деца и юноши, илюстровани книжки за най-малките, фентъзи, говорещи книги и игри по произведения на авторката и може да бъде видяна от 2 май във фоайето на втория етаж на Русенската библиотека.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
01.05.2011 г. 17:05
Етикети:
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12262-izlozhba-da-otrasnesh-s-kirsten-boye