Изложби

Уникална колекция на Любен Диманов гостува в Дома на художниците в Пловдив

Графика, рисунка, акварел, колаж, масло, създадени в периода 1993-2010 г.

Уникална колекция на Любен Диманов гостува в Дома на художниците в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Любен Диманов

Изложба живопис „Посоки“

   
Експозиция, събрала 56 творби на Любен Диманов, показва посоките на неговото творчество през периода от 1993 до 2010 година. Картините са изпратени от Париж специално за Пловдив. Тази изключително интересна колекция е събрала различни жанрове и творчески търсения.
   
Изложбата в Дома на художниците се открива на 3 май 2011 г. и ще остане там цял месец.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Уникална колекция от 56 творби на известния художник Любен Диманов изгражда изложбата „Посоки“, която ще бъде представена в Пловдив. Тя показва творческите търсения на автора в продължение на 17 години (1993-2010 г.) и включва графика, рисунка, акварел, колаж, масло.
   
Платната са изпратени от Париж специално за Пловдив и ще бъдат експонирани в Дома на художниците. Така пловдивчани ще имат възможност да видят емблематични произведения, разкриващи оригиналния поглед и ефектния стил, с които Любен Диманов се нарежда сред новаторите в модерната живопис у нас.
   
Той е една от легендите в съвременното българско изобразително изкуство. От 1976 г. живее в Париж, а творчеството му е познато в Европа, Америка, Азия. Показвал е произведенията си във Англия, Франция, Швеция, Дания, Чехия, Мароко, Япония, Белгия, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, Бразилия, САЩ. Картини на Диманов са притежание на Националната художествена галерия, музей „Албертина“ във Виена, Третяковската галерия в Москва, Националните галерии в Тбилиси и Скопие, и други престижни сбирки.
   
След изложбата на Христо Стефанов, с която бе открит Домът на художниците на 15 ноември 2010 г., това е втората експозиция на творец от поколението, променило българското изкуство през 60-те и 70-те години на миналия век. Състудент с Димитър Киров и Георги Божилов-Слона, Диманов казва, че често са „раздвижвали темпото“ в Националната художествена академия.
   
Изложбата „Посоки“ се открива на 3 май 2011 година. Тя ще бъде разположена във всички зали на най-новия салон на изкуствата в града. Сградата бе основно ремонтирана и реставрирана със средства на Международен панаир Пловдив, за да се превърне в съвременен артцентър.

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Любен Диманов е сред най-известните наши художници, един от символите на съвременното българско изобразително изкуство. От 1976 г. той живее в Париж, а творчеството му е познато в Европа и САЩ след изложби във френската столица, в Копенхаген, Стокхолм, Осло, Лондон, Рим, Москва, Виена, Цюрих, Ню Йорк и много други градове. Показвал е произведенията си в Чехия, Англия, Мароко, Япония, Белгия, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, Бразилия. У нас негови изложби се правят през няколко години.
   
Илюстрация, графика, рисунка, акварел, колаж, масло – навсякъде Любен Диманов демонстрира своята изтънченост, невероятно оригинален поглед и ефектен стил. Те го нареждат сред новаторите в съвременното българско изкуство. За него казват, че е бил ненадминат още през 70-те години на миналия век, а се налага като автор през 60-те години.
   
Роден през 1933 г. в Кнежа, бъдещият прочут творец завършва Националната художествена академия през 1959 година. Там попада в един курс с Димитър Киров, Георги Божилов и Светлин Русев. Изучава декоративно-монументални изкуства, но първите му успехи са с илюстрациите за книги. Те ми отвориха пътя на Запад, признава Любен Диманов. Започва с илюстрации към сонетите на
Шекспир, които впечатляват парижки галерист и той кани младия българин заедно да правят книги. Така през 1976 г. Диманов се озовава със семейството си в Париж.
   
По онова време той вече е спечелил няколко награди за графика, рисунка и илюстрация. Първата си самостоятелна изложба организира през 1972 г. в Кнежа, следват изяви в София и най-значимите артцентрове на Европа.
   
Живописта на Любен Диманов впечатлява с образите и колорита си, а неговата графика – с проникновеност.  
„В графиката обичам линията и това, че тя е по-интелектуална. Лишена от материя, тя има една условност – белия лист. Докато живописта е много по-материална. Някой път си представям двете така – графиката отговаря на състоянието на човек, когато си е вкъщи по чехли, по-интимна е, а живописта е, когато излиза навън и слага вратовръзка. В първия случай е такъв, какъвто е, във втория се показва, какъвто иска да бъде“, казва художникът.
   
Той обича да рисува човешки тела, жени, деца, бикове, коне - „онова, което е създала интелигентната природа“, както сам казва. А изкуствоведите са категорични, че неговото най-силно оръжие е линията. Тя се откроява  навсякъде - от пластичното изграждане на формата, през виртуозната трактовка на драпериите до детайла. Именно тази характерна черта в творческия похват на Диманов прави илюстрациите към сонетите на Шекспир сензация и привлича към него погледите на изкуствоведи от Лондон и Париж. Различните по жанр творби на известния художник са обединени от силата на монументалната, синтетично изчистена рисунка и динамиката на цветовете. 
   
Всичко това може да се види и в изложбата „Посоки“, която разкрива и част от личния свят на твореца. „За рисуване човек не може да се насилва. То е глад, желание да излизат образите. И е в зависимост от настроението. Затова творбите, дори и да нямат определена тема или сюжет, са много автобиографични като настроение. Това, което съм преживял през деня, е в работите ми“, обяснява Любен Диманов. И добавя: Изкуството не бива да крещи, а да общува.
   
Любен Диманов е носител на множество престижни отличия за графика, живопис, рисунка и илюстрация, сред които:
1960 — сребърен медал за графика на Първата младежка изложба,
1964 — награда на СБХ за рисунки и серия графики,
1965 — награда за графична техника на СБХ,
1966, 1967, 1969, 1971 — награди за графика и илюстрация на общи художествени изложби,
1974 — втора награда за илюстрация на международната изложба на книгата в Москва,
1986 — награда за живопис на Международния център за съвременно изкуство в Париж,
1989 — награда за живопис и рисунка от Международната изложба в Довил.
   
Известният художник има трима синове, дъщеря и четирима внуци. Най-големият му син е скулптор, вторият – физик, който обича да рисува комикси, а третият се занимава с педагогика. Дъщеря му ръководи отдел за човешки ресурси в голяма компания. Неговата съпруга е била инженер, но вече е в пенсия. 
   
Хубавото бе, че във Франция отидох с цялото си семейство, подчертава художникът. Точно преди да замине, той илюстрира Омировата „
Одисея“. "Мисля си, че моята одисея е също толкова сполучлива, както тази на Одисей. Накрая той все пак се връща в родния край. През всичките тези години моят път е също постоянно завръщане към България", коментира художникът в едно  интервю.
Автор:
К. Янева
Публикация:
30.04.2011 г. 23:21
Посетено:
1635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12256-unikalna-kolektsiya-na-lyuben-dimanov-gostuva-v-doma-na-hudozhnitsite-v-plovdiv