Изложби

Изложба на Ясен Ненков в Парк-музей "Владислав Варненчик"

Първа самостоятелна изложба на художника

Изложба на Ясен Ненков в Парк-музей "Владислав Варненчик"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Магията на времето”
Ясен Ненков


Откриване – 02 май (понеделник), 2011 г., 17.30ч.
в сградата на Парк-музей „Владислав Варненчик”,
бул. „Янош Хуняди” 55, Варна
 
Парк-музей „Владислав Варненчик” представя първата самостоятелна изложба на художника Ясен Ненков, известен с портретите на рок звезди, които изрисува върху калканите на блоковете в Каварна. Тя носи мистичното име „Магията на времето” и е част от  проекта за популяризиране работата на творци, докоснали се до темата Средновековие или духовно свързани с музея.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са включени 24 творби - графика и рисунка, в които успешно се преплитат езически символи, мистика и древна българска митология.

Условно графиките се разделят на два типа. Единият представлява интерпретация на образи от българската митология, познати от фолклора и от старинните произведения на нашето изкуство. Другият е неговата  интерпретация на исторически явления, каквото е тангризмът и неговите жреци – колобрите.

Повечето от представените гравюри са контрастни, липсва щрих, а линията е ползвана като обогатяващо, а не формообразуващо средство. Цветът и пространството са условни. Фигурите са стилизирани, но въпреки това са пластично търсени. Крайната цел на автора  е постигане на впечатление за архаичност.

Интересни със своята техника на изпълнение са четирите хоругви, изработени от плат и ръчна хартия, изобразяващи митологични сцени.

В изложбата са включени и четири рисунки на голи тела, които макар и извън контекста на основната идея, допринасят за цялостно възприемане творчеството на художника.
                 
Творбите са повлияни от силния интерес на автора към най-старата българска история, религия, обичаи и вярвания, и по-специално към някои от факторите, формирали българската народопсихология. Много от мотивите в неговите графики са следствие от обстойно изучаване на артефакти и произведения на древното българско изкуство. Без да претендират да са илюстрации на българската история, те се докосват до нейните духовни измерения, които не се нуждаят от обосновка.

Изложбата ще остане в залата за временни изложби на Парк-музей „Владислав Варненчик” до края на месец май.
          

◊ ЗА АВТОРА

Ясен Ненков е роден на  28.11.1969 г. в гр. Варна. През 1993 г. завършва ППУ ”Св. Иван Рилски”, гр. Дупница със специалност "Педагогика", а през 2002 г. - ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” със специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" и специализация по графика в курса на проф. Митко Бумов.

Участвал е в близо 15 съвместни изложби и проекти във Варна, Велико Търново, София, Враца, Русе и Плевен, както и в Първия Интербалкански форум на миниатюрата в гр. Солун, Гърция.

Автор е на портретите на рок звезди по проект на кмета на гр. Каварна Цонко Цонев.

Изложбата в Парк-музей "Владислав Варненчик" е първата самостоятелна изява за автора, събрала голяма част от емблематичните му творби на едно място.


Автор:
Силвия Ламбова, Парк-музей "Владислав Варненчик"
Публикация:
29.04.2011 г. 18:41
Посетено:
1821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12251-izlozhba-na-yasen-nenkov-v-park-muzey-vladislav-varnenchik