Изложби

Изложба на наградените от Седмия национален конкурс за учебна рисунка

Изложба в галерия "Дебют"

Изложба на наградените от Седмия национален конкурс за учебна рисунка


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на наградените от
Седмия национален конкурс за учебна рисунка


Съвместна инициатива на:
. Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София
. Национална художествена академия – София
. Министерство на културата

2-5 май 2011

Откриване: 2 май, 17.00 часа,
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Националният конкурс за учебна рисунка се провежда за седми, пореден път след успешното начало през 2005 г. НУИИ „Илия Петров” е инициатор и организатор на Национален конкурс за учебна рисунка с участието на Министерство на културата в изпълнение на Наредбата за подпомагане на даровити деца. Той има статут на Национална олимпиада по рисуване. Наградените в трите възрастови групи получават едногодишна държавна стипендия.

Тази година, след предварителна селекция,  в конкурса ще участват ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – София; Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна; Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив; Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен; Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе; участници от Бургас и Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София.


Конкурсът се провежда за три възрастови групи:

• I възрастова група  (8.-9. клас) – натюрморт
• II възрастова група (10.-11. клас) – глава от натура
• III възрастова група (12. клас) – цяла фигура от натура

Петчленното жури се състои от: ръководителя на катедра “Рисуване” в НХА, двама преподаватели, излъчени от катедра “Рисуване” в НХА, и Председателя на СБХ (зам.-председател).
• Председател на журито е ректорът (зам.-ректорът) на НХА.

Отчитат се комплексните пластични достойнства в рисунката във връзка с изобразената натура и съществуващите ДОИ. При оценката на рисунките се включват следните критерии:
. Композиция
. Конструкция и характер
. Светлосянка
. Пространствена и материална характеристика

Всички рисунки от конкурса остават в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София и не подлежат на връщане. Наградените творби формират колекция на конкурса.


• Националният конкурс за учебна рисунка се финансира от Американска фондация за България, а изложбата се организира с любезното съдействие на Банка Пиреос.

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
29.04.2011 г. 15:43
Посетено:
1815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12250-izlozhba-na-nagradenite-ot-sedmiya-natsionalen-konkurs-za-uchebna-risunka