Изложби

"Слънчевата страна на душата" - Росен Рашев-Рошпак и 8 години галерия "Париж"

Време за промяна и нови начала

"Слънчевата страна на душата" - Росен Рашев-Рошпак и 8 години галерия "Париж"


◊ СЪБИТИЕТО

8 години галерия "Париж"

Росен Рашев-Рошпак

“Слънчевата страна на душата”

Изложба живопис

 
На 30 април 2011 година се навършват осем години от създаването на столичната галерия “Париж”. Време за промяна и нови начала.

Галерия “Париж” изживя пълноценно своите първи седем години, в които се редуваха моментите на търсене, изграждане и утвърждаване.

Днес, тя ще посрещне своята осма година на нов адрес и в нова изложбена зала - на ул. “Цар Самуил” 47. С това се прекъсва и “пъпната връв” с улица “Париж”, където бе и предишният адрес на галерията.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В унисон с приемствеността, а и с новото начало е и специално подготвената изложба на Росен Рашев-Рошпака “Слънчевата страна на душата”.

Ще бъдат представени над 25 творби от различни периоди на известния наивист, като ретроспективният подход има за цел да покаже в по-голяма пълнота развитието и идеите на твореца. Подобна бе и наскоро приключилата изложба на автора в Софийска градска художествена галерия, където Росен Рашев бе представен от Музея за наивистично и маргинално изкуство в гр. Ягодина, Сърбия.

Обединяващ за творбите на Рошпака е огромният позитивизъм, който струи от неговите платна и рисунки. Дали ще ни намигват странни и чудати същества в ярки цветове, или синеоки ангели ще разперват крила над нас, или врабци и риби ще крачат, подсмихвайки се от картините – няма значение. Важното е, че всички те са поднесени с огромната човешка любов.

А най-отгоре стои ”Дедо Боже” и залива този чудат свят с благата си усмивка.

Нека всички да поемем дълбоко от тази благодат и да отпразнуваме щастливи новите начала на новите места.


На 30 април ще очакваме приятели и почитатели на Рошпака и галерия "Париж" от 12.00 до 17.00 ч., за да споделим заедно слънчевите страни на душите си.

Надя и Борис Павлови,
Галерия "Париж",
ул. "Цар Самуил" 47

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
29.04.2011 г. 10:04
Посетено:
1983
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12249-slanchevata-strana-na-dushata-rosen-rashev-roshpak-i-8-godini-galeriya-parizh