Изложби

"Поглед към скулптурата на създателя" - изложба на Никола Диков

Съюзът на българските художници представя

◊ СЪБИТИЕТО

„Поглед към скулптурата на създателя” - изложба на Никола Диков

От 19.04. до 8.05.2011
ул. „Шипка” 6, етаж 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
От 19 април до 8 май 2011 г. в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 ще бъде представена самостоятелната изложба рисунки на Никола Диков, озаглавена "Поглед към скулптурата на Създателя".

Ще бъдат показани 50 голямоформатни работи, резултат от необикновеното артистично общуване на художника с природните форми. Тези първични впечатления от натурата са превърнати в рисунки, които изглеждат почти като скулптури, като пространствени предмети, приканват към докосване, към изучаване на масивната им плътност, играят със сянката и светлината, със суровостта на материята. Извън чисто пластическите постижения, Никола Диков достига в своите работи и до философска дълбочина, тълкувайки по свой, оригинален начин заобикалящия ни свят.


◊ ЗА АВТОРА

Никола Диков е роден през 1951 г. в София. През 1974 завършва скулптура в НХА.

Има самостоятелни изложби в София, Бургас, Ботевград, Троян, Япония и участия в групови изложби в България и чужбина. Носител е на почетен медал от Международното биенале на изящните изкуства в Кайро, Египет (1994) и на наградата на СБХ за скулптура (1996).

От 1984 година е ръководител на националния симпозиум по скулптура в дърво в Ясна поляна.

Работи в областта на малката пластика и монументалната скулптура. Негови творби притежават НХГ и художествени галерии в страната, както и частни лица в България, Холандия, Германия, Япония. Монументалните му проекти са реализирани в Луковит, Шумен, резиденция “Лозенец” в София.


Автор:
Румяна Константинова
Публикация:
28.04.2011 г. 16:12
Етикети:
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12244-pogled-kam-skulpturata-na-sazdatelya-izlozhba-na-nikola-dikov