Изложби

"Силуети" на Стефан Темелков в галерия "Ларго", Варна

Естетска и стилна изложба

"Силуети" на Стефан Темелков в галерия "Ларго", Варна
Стефан Темелков. “Френски мотив”


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" с удоволствие Ви кани на откриването на изложба живопис "Силуети" на варненския художник Стефан Темелков.

Откриването на изложбата ще се състои на 28 април 2011 г., четвъртък, от 18.30 часа в новата ни галерия на ул. "Св. Климент" 16.
 
• Срещата на Стефан Темелков с медиите е в сряда, 27 април, от 12,30 до 14,00 часа в галерията. Очакваме Ви!
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
  
В четвъртък, 28 април 2011 г., от 18.30 ч. в Арт галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и четвъртата поред експозиция под надслов “Силуети” на варненския художник Стефан Темелков.

Интересен факт в новата изложба на “Ларго” е, че авторът, роден във Варна, с повече от 30 години творческа работа в морската столица, с повече от двадесет самостоятелни изложби в България и по света, за първи път има самостоятелна изява в родния си град. Естествено, това се случва след настойчивата покана на Арт галерия “Ларго”.
   
През 80-те години Темелков, влюбен в класическата музика и един от най-великите й интерпретатори – Херберт фон Караян, след лична среща с диригента, рисува прекрасен негов портрет и му го изпраща в Залцбург. В резултат, освен че картината му влиза в една от най-известните колекции в света, получава от гениалния австриец покана да замине да твори и живее със семейството си в Залцбург. Признание на един “маестро” към друг “маестро”... През следващите години голяма западна верига галерии открива таланта на българина на негова самостоятелна изложба в Солун и следват покани за солови изяви в престижни европейски галерии. Така варненецът подрежда самостоятелна изложба във Венеция, разпродадена още в деня на откриването на експозицията. Следват изява след изява в други европейски градове. Но въпреки многобройните възможности, които се откриват пред него, Стефан остава в любимия си морски град. Защото е изключително емоционален художник, силно влюбен в свободата – свобода на човека да направи своя избор, свободата на твореца да изразява себе си и да работи без съобразяване с условностите, с пазарната конюнктура.
   
“Силуети” зрее в мислите на твореца през последните три години. Първи “разсъждения” по темата откриваме още в картините от 2009-та година - “Френски мотив” и “Музикант”. През 2010-та изпод четката на Темелков се ражда картината “Нощ в Ню Йорк”. Вълнение и очакване за нещо ново, свободен дух, лекота и финес, нотки на приглушена страст се излъчват от платното. Тази картина е спусъкът, който взривява и освобождава емоциите на твореца, за да се заредят след нея “Бедуин”, “Очакване”, “Движение”, “Влюбени в нощния град”. През 2011-та следват “Конник във времето”, “Обреди”, “Японски приказки”, които вече са специално рисувани за предстоящата изложба в “Ларго”.
   
“Абстракцията е изчистване на същественото от несъщественото...”
– казва Стефан Темелков и рисува абстрактен поглед към човешките емоции, претворени чрез силуети. Потъването в илюзорния свят на художника, изпълнен със сенки, силуети, загатнато движение, е като потъване в сънищата... Едно сладостно, вълнуващо пътешествие, което ще ни отведе незнайно накъде... Крачейки от картина на картина в изложбената зала, като че ли отмятаме прозирни, ефирни завеси, и пред сетивата ни се откриват светове от емоции... Всяка една от картините е един силует, който изразява една емоция - силуетът на тъгата в “Мароко”, на копнежа по свободата – в “Бедуин”, силуетът на надеждата – в “Очакване”, на мистичното вглъбяване – в “Обреди”... Боите са положени фино върху платното, цветът е като една безкрайна вариация на бялото, нежните и прозрачни линии на рисунъка показват умелата ръка на вече утвърден майстор, изящните и балансирани композиции ни помагат да съсредоточим вниманието си върху меланхолните сюжети, изпълнени с невероятна лекота...
   
Очакваме ви на тази изключително естетска и стилна изложба, която ще продължи до 17 май.
   
   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Стефан Темелков е роден във Варна. Завършва живопис при проф. Ивайло Попов в Институт по изобразителни изкуства, Благоевград Специализира живопис при проф. Добри Добрев в НХА. Има повече от 20 самостоятелни изложби, по-важни от които в Краков, Полша (1980), в Братислава (1986), Солун, Гърция (1990), Венеция, Италия (1991), Хановер, Германия (2003), галерия “Агора”, София (2007, 2008, 2009), галерия “Феста”, София (2010). Негови картини присъстват в колекция “Херберт фон Караян” - Залцбург, колекция “Имеджън – Йоко Оно”, Ню Йорк, както и в множество частни колекции по света. Живее и работи във Варна.

                           
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
26.04.2011 г. 23:24
Посетено:
2540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12225-silueti-na-stefan-temelkov-v-galeriya-largo-varna