Изложби

Изложба живопис "КОД @ USA"

Съвместен проект на Културен център Радио Пловдив и Галерия "Бяла зона"

Изложба живопис "КОД @ USA"


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 aприл 2011 г. Културен център Радио Пловдив и Галерия "Бяла зона" ще представят „КОД @ USA”.

Изложбата ще бъде разположена във фоайето на Радио Пловдив, намиращо се на ул. „Дондуков” №2.
 
Събитието е традиционен проект на Галерия "Бяла зона", целящ популяризиране творчеството на български творци, живеещи зад граница. В експозицията ще  бъдат включени произведения на художниците Иван Стойчев, Григор Малинов, Галина Тодорова, Иван Узунов и Евгени Петров, чиито житейски и творчески съдби са свързани със Съединените щати. 

Изложбата ще бъде на разположение на ценителите на изобразителното изкуство до 10 май 2011 г.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Григор Малинов е роден през 1969 г. в Пловдив. Завършил е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност живопис през 1995 г. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, Норвегия, Франция и САЩ, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Сан Франциско, САЩ.

Платната на Иван Стойчев са характерни със сложността на експресивните състояния и граничеща с абсолютизъм пластичност. Цветът е погледнат в неговата спектрална същност и чрез неговото деструктуриране сякаш са изразени и формулирани категории като безкрайност, както в най-малкото, така и в най-голямото. Художникът има зад гърба си няколко самостоятелни изложби в България, Германия, Франция, Белгия и САЩ, както и дълга поредица от участия в множество престижни международни арт форуми.

Иван Узунов ще покаже живопис, характеризираща концептуалните му търсения през последните години. Авторът е със сериозна биография, започваща още от студентските му години и много специфичен стил на изразяване. Той по свой начин фиксира безкрайността като крайъгълен камък и възможност чрез изкуството въпросите и отговорите да се превърнат в едно неделимо цяло. Авторът живее и работи в Сан Франциско.

Галина Тодорова е родена през 1970 г. в Пловдив. Завършва НХА "Н. Павлович" през 1996 г., специалност "Графика". Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България и САЩ, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Нейни творби са собственост на частни колекции в България, САЩ и др.

Евгений Петров е роден на 22.11.1969 г. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис” в класа на проф. Русчуклиев, 1996 г. Приет за член на „Дружеството на пловдивските художници”. От 2000 г. до 2006 г. живее и работи в САЩ. 2002 - приет за член на “One ear society”, Cocconut Grove, Miami. 2007 г. - приет за член на СБХ. За периода 1990-2010 г. има реализирани повече от 20 самостоятелни изложби. Негови произведения са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия и др

Автор:
Александър Димитров
Публикация:
18.04.2011 г. 11:11
Посетено:
1723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12181-izlozhba-zhivopis-kod-usa