Изложби

Темпография в галерия "Васка Емануилова"

Концептуален видеоарт проект на Антони Банварт и Магнус Аронсон

Темпография в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ
представя

концептуалния видеоарт проект, създаден от Антони Банварт и Магнус Аронсон

Темпография

15.04.–15.05.2011 г.
Откриване: 15.04., петък, 18 ч.
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов” 15

След представяния в Лондон, Стокхолм, Сеул и Ханой, той ще бъде показан в България чрез изложба–офис на проекта в Галерия "Васка Емануилова" и серия презентации, както и чрез срещи–разговори с Антони Банварт, организирани от Фондация „Отворени изкуства” в Пловдив и София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Темпография е архив от кратки, минималистични видеа, както и отворено пространство за участие, обмен на идеи и постепенно увеличаване на съществуващата колекция.

В основата на проекта стои идеята за използването на камерата като инструмент за наблюдение и създаване на реалността. Водени от интереса към изследване на времето и движението във виодеообраза, неговите създатели задават конкретни параметри, по които всеки може да създаде свое кратко видео. Събраните до момента работи от различните представяния на проекта са визуални впечатления, заснети в ежедневна среда, всяко едно от които представлява гледна точка за наблюдение на реалността и документиране на определен детайл от нея, но заедно изграждат специфична атмосфера на мястото.

В рамките на програмата „Място за срещи – Гост” на Галерия "Васка Емануилова" ще бъде създадена изложба–офис на проекта
Темпография.

В него ще бъдат прожектирани видеа, част от архива на проекта, като се създаде работна атмосфера, която представя рамката на участие по зададена от авторите концептуална схема. Така в
Темпография ще могат да участват всички, които се интересуват от възможностите на видеото като медия и имат желание да бъдат активни изследователи на взаимоотношението между реалност и образ, време и движение, като по този начин създадат своя собствена гледна точка.

Вглеждането в реалността от страна на различни хора ще изгради цялостната атмосфера на протичане на проекта
"Темпография" в София, а събраните видеа ще бъдат включени в архива на проекта.

Всеки следобед през седмичните дни от изложбения период, в рамките на работното време на галерията зрителите ще могат да се срещат и работят с Антони Банварт. Те ще имат възможността и да участват в организираните от Фондация „Отворени изкуства” презентации, срещи-разговори с автора в /+/ Склада (София, ул. „Бенковски” 11) на 18 април от 19:00 и в artnewscafe (Пловдив, ул. „Отец Паисий” 36) на 21 април от 20:30.

Визуалната идентичност на проекта в София и дизайна на офиса на Темпография са изработени от Poststudio, в сътрудничество със сдружение "Трансформатори".

Проектът се осъществява със съдействието на Посолството на Швейцария в България

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
13.04.2011 г. 21:18
Посетено:
1700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12161-tempografiya-v-galeriya-vaska-emanuilova