Изложби

Изложба на Фредерик Щьокли в Галерия 10, Варна

Изложба акварели

Изложба на Фредерик Щьокли в Галерия 10, Варна
Фредерик Щьокли. Шопен


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия 10 - Център за изкуства
представя

Светлина, мрак и цвят
Акварел

Фредерик Щьокли (Швейцария)

Експозицията ще бъде открита на 10 април 2011 г. от 18.00 часа в Галерия 10 - Център за изкуства, в присъствието на негови ученици.


◊ ЗА АВТОРА
  
Фредерик Щьокли е роден в Швейцария през 1941 г. В продължение на 25 години работи като учител в системата на валдорфските училища. По късно като преподавател, съвместно с други специалисти, участва в организираните семинари в България по Валдорфска педагогика, а също и антропософска лечебна педагогика и социална терапия. Те се основават на триалното начало – синтез на познавателна работа, творчески процес и практика.
  
През 1986 г. прави решаваща крачка като художник на свободна практика. Традиционните методи на живопис и рисуване престават да го задоволяват. Повлиян от книгата на Лиан Коло Дарбоа и музиката, попада на метод на рисуване, работещ с научна прецизност със закономерностите на светлината и мрака в атмосферата. Този метод също се изразява в интроспективното разгръщане на произведението, а не чрез предварителна нагласа и търсене на краен резултат. В Холандия преминава курсове на обучение, самостоятелно изучаване и упражняване на тази живопис. Рисуването с пастели и акварели вдъхновява автора и разгръща творческия му потенциал.
   
Първата самостоятелна изложба авторът организира през 2005 г. Седем от изработените витражи за баптистерията на Новалис в Обервидерщет, представени чрез играта на светлина и мрак заедно с цвета, играят централна роля в творчеството му.


Изложбата може да се посети до 08.05.2011 г.
Заповядайте в Галерия 10 - гр. Варна, бул. "Ген. Колев" 54

Автор: Диана Йовчева, Наташа Неделчева
08.04.2011 г. 15:14
Посетено: 1215
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12125-izlozhba-na-frederik-shtyokli-v-galeriya-10-varna