Изложби

Съвременно белгийско и френско изкуство пред българска публика

В рамките на проекта „Дигитален поглед към съвременното изкуство”

◊ СЪБИТИЕТО

От 12 април до 15 май Софийска градска художествена галерия ще представи на вниманието на българската публика изложбата „АВС. Съвременно белгийско изкуство”.

Паралелно с тази инициатива в галерия „Академия” на Националната художествена академия ще се състои изложбата „Льо Френоа – Национално студио за съвременно изкуство”.

Двете събития се организират като допълващи се части в рамките на проекта „Дигитален поглед към съвременното изкуство”.

Тази поредица от изложби е изключително събитие в българския културен живот. Това е първата инициатива, представяща пред родната ни публика европейско съвременно изкуство в такъв мащаб. Проектът показва произведения, дело на съвременни творци от Белгия и Франция – две страни с богати художествени традиции, но и с интензивно развиващо се съвременно изкуство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ

„АВС. Съвременно белгийско изкуство” е изложба, която не претендира за изчерпателност. Кураторите на експозицията, Доминик Паини и Паскал Проние, са селектирали сред бурно развиващите се процеси в съвременното белгийско изкуство само представителни произведения на ключови за този период творци. Експонираните в СГХГ 23 работи на 20 съвременни белгийски автори са предимно в областта на видеото и фотографията. През последните двадесет години Белгия се развива най-интензивно именно в тези области на съвременното изкуство. Представените творци са едни от емблематичните за белгийската художествена сцена фигури, оказали безспорно влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. От гледна точка на стила, представената експозиция е изключително разнообразна и многолика. Сред творбите на съвременните белгийски художници хармонично съжителстват различни художествени тенденции, най-често това са минимализъм и концептуализъм, примесени с немалка доза чувство на хумор. Изложбата гостува в СГХГ, България, след като преди това бе представена в Националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”, Франция.


Другата инициатива в рамките на проекта ще бъде представена от 3 май до 15 май в Галерия "Академия" на Национална художествена академия. Изложбата ще покаже творби, дело на възпитаниците на националното студио за съвременни изкуства „Льо Френоа”, Франция. Националното студио има статут на институция за художествено образование, но неин приоритет е и създаването на художествени, аудиовизуални и мултимедийни произведения и излагането им пред публика. „Льо Френоа” е първият център за съвременно, най-вече дигитално изкуство, което се намира в гр. Лил. Градът представлява един своеобразен кръстопът на културите - той се намира на половин час от Брюксел, на един час от Париж, на два часа от Лондон и Амстердам.

„Лъо Френоа” е съвременно студио, организирано на принципа на емблематичното художествено учебно заведение на 20. век „Баухаус”. Всяка година в „Лъо Френоа” се обучават хора на изкуството от над 40 страни.

Ярък акцент в програмата и достоен финал на проекта „Дигитален поглед към съвременното изкуство” ще бъде посещението на куратора на изложбите Доминик Паини. Той ще участва в Нощта на музеите и галериите на 14 май, за която е подготвена специална програма с изпълнители и музиканти от Белгия, Франция и България.
Автор:
Кристина Динева
Публикация:
07.04.2011 г. 14:03
Етикети:
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12115-savremenno-belgiysko-i-frensko-izkustvo-pred-balgarska-publika