Изложби

Изложба на Никола Хаджитанев в Стара Загора

Видимият образ и прочит на редица известни и по-малко популярни произведения на поети и писатели

◊ СЪБИТИЕТО

На 5 април т.г. в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора се откри самостоятелна изложба на известния български график Никола Хаджитанев.

Експозицията включва 200 илюстрации по произведения на П. Яворов, Ел. Пелин, Й. Йовков, Й. Радичков,
Бодлер, Н. Райнов, “Български приказки”, “1001 нощ” и “Демонография”.

Основната част от творбите са създадени през последните две години. В тях авторът с присъщото си въображение и майсторство представя видимия образ и прочит на редица известни и по-малко популярни произведения на любимите си поети и писатели.
         

◊ ЗА АВТОРА

Никола Хаджитанев
е роден на 13 април 1938 г. в Чирпан. През 1962 г. завършва Художествената академия, специалност "Графика" при проф. Евтим Томов.

През следващите пет години е преподавател по изобразително изкуство в Стара Загора. От 1967 г. е преподавател, а от 1991 г. професор във ФИИ при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. От неговото ателие излизат десетки представители на съвременната ни графика. Участва в множество национални и международни форуми на графиката. Организирал е 10 самостоятелни изложби. Известен е с пристрастието си към българските историческите теми и фолклора. Негови произведения притежават художествените галерии в страната и редица колекции в Европа. Живее и работи във Велико Търново.
         
Изложбата ще бъде отворена за посетители до 28 април 2011 г.

Автор:
Марин Добрев, директор на Художествена галерия - Стара Загора
Публикация:
05.04.2011 г. 18:23
Посетено:
1496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12101-izlozhba-na-nikola-hadzhitanev-v-stara-zagora