Изложби

Две изложби на СБХ

Част от международната програма за сътрудничество

Две изложби на СБХ


◊ СЪБИТИЯТА

Съюзът на българските художници има удоволствието да ви покани на две изложби, част от международната ни програма за сътрудничество.
 
Изложба - Наградени автори (1967-2009) на Биеналето на илюстрацията, Братислава

. Под патронажа на посланика на Република Словакия в България Н. Пр. г-н Карол Мистик

Изложбата се осъществява съвместно с Българския културен институт в Братислава и БИБИАНА – Международен дом за изкуство за деца

ул. „Шипка” 6, етаж 3

06.-28.04.2011
Откриване: 6 април, сряда, от 18 ч.


Изложба „Произведено в Германия - Архитектура + екология”

Изложбена зала "Райко Алексиев", ул. "Раковски" № 125

06.-29.04.2011
Откриване: 6 април, сряда, 18.30 часа

Съвместно с Гьоте институт

. Изложбата ще открие посланикът на Германия Н. Пр. г-н Матиас Хьопфнер


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Биеналето на илюстрацията Братислава (БИБ) се провежда за първи път през 1967. Негов основател е д-р Душан Рол, подкрепен от ентусиасти – ценители на детската илюстрация. Първата година участват 320 илюстратори от 25 страни, докато на последното биенале – 344 автори от 37 страни. До момента това е най-голямата нетърговска изява от този вид в света. От самото начало организаторите на братиславското биенале имат предимство – не става въпрос само да се създадат условия за представяне на най-добрите произведения от страни с богата книжовна култура в областта на илюстрацията за деца, но същевременно да се предостави на илюстраторите от различни страни възможност да представят своите произведения на специалистите и издателствата. За Биеналето обаче е най-важно да привлече вниманието на детския зрител. През 43-годишното му съществуване на неговите 22 биеналета са се представили 6507 илюстратори от 103 страни с 52 777 оригинални илюстрации и повече от 8 000 книги.

БИБ е най-значимата изява, международен конкурс - преглед на оригинални илюстрации за детски книги, чийто главен организатор е БИБИАНА – международният дом за изкуство за деца. Биеналето на илюстрацията Братислава се провежда под патронажа на ЮНЕСКО и Международния съюз за детски книги с подкрепата на Министерството на културата на Словашката република през есента (септември-октомври) на всяка нечетна година. Представлява най-голямото събитие на изобразителното изкуство и илюстрация за деца в световен мащаб. Всяка втора година в Братислава си дава среща най-доброто от областта на илюстрацията. 

По време на БИБ свои творби е представил и носителят на наградата на името на Ханс Кристиан Андерсен, излагани са и произведения от конкурса на азиатския център „Нома Конкурс” от Токио. Неделима съставна част на Биеналето на илюстрацията е и Международният симпозиум БИБ, който се провежда в началото. През 1983 е основан международен БИБ-ЮНЕСКО уъркшоп „Албин Бруновски” за млади илюстратори от развиващите се страни, който се провежда със съдействието на Академията за изобразително изкуство. В началото той се ръководи от известния словашки илюстратор, един от основателите на словашката илюстраторска школа, проф. Албин Бруновски. До момента в уъркшопа са участвали 117 млади илюстратори от 50 страни, които са създали повече от 350 оригинални илюстрации. Освен споменатите акции съставна част на БИБ са и съпътстващи изложби, театрални и творчески работилници.

Международно жури, в състава на което влизат теоретици на приложното изкуство, илюстратори, издатели и библиотекари, оценява оригиналите на илюстрациите. Членовете му, от 6 до 12 души, са представители на различни страни, континенти и култури. Журито разпределя 11 престижни награди – Голямата награда БИБ, Златната ябълка БИБ (5 бр.) и Плакет БИБ (5 бр.). Освен това се присъжда и Почетна грамота на издателство за значителен принос в издателското дело. Авторът, който получи Голямата награда БИБ, става автоматично член на журито при следващото издание на БИБ. Получава и право на самостоятелна изложба през следващото Биенале на илюстрацията.

При определяне на творбата, която да получи Голямата награда, журито се стреми да избере уникална и изключителна творба, която по някакъв начин изпъква измежду останалите. Същевременно не бива да се забравя, че мнението, възприемането на илюстрацията, нейното виждане, естетичност и предпочитание на всеки един член на журито, може да бъде диаметрално противоположно, което затруднява до голяма степен работата на журито, но за сметка на това я прави още по-интересна. Затова можем в течение на отделните биеналета да наблюдаваме различно отношение на журито и да сравняваме наградените автори.

Победител от последното Биенале е испанският художник Йосеп Антони Тасис Пенела. За него председателят на международното жури г-жа Анастасия Аркипова казва: “Неговите илюстрации привлякоха вниманието на журито още при първото им разглеждане. Дори без да разбираме текста, всеки един от нас почувства драматичната интензивност на образите. Използвайки своята уникална изобразителност, авторът успява да предаде своето важно послание на тези, които гледат неговите илюстрации – да споделят с него дълбоките чувства и вълнение, които го обземат, когато размишлява за самотата на детето в нашия странен свят. “Изгубеното дете” – посредством неговите картини човек наистина може да почувства какво се крие зад тези думи.”

Освен специализираното жури по време на БИБ заседава и детско жури, което връчва Награда на детското жури. На последното Биенале тази награда спечели словашкият илюстратор Петер Ухнар за илюстрациите си към книгата “Питър Пан”.
   
БИБИАНА, международният дом за изкуство за деца, организира първите изложби и съпътстващи програми от 1987. Организацията е официално регистрирана през 1990 г. През 2010, БИБИАНА празнува своя 20-годишен юбилей. Формира се като организация, която предоставя широк простор за богата и разнородна дейност, свързана с Биеналето на илюстрацията Братислава – БИБ. Постепенно дейността на БИБИАНА се разширява, превръщайки я в модерна институция, която подпомага развитието на професионалното изкуство за деца. Освен уникални интерактивни проекти за изложби, в нея се организират и провеждат творчески работилници, музикални програми и театрални проекти. БИБИАНА е и организатор на международния фестивал на анимационния филм Биенале на анимацията Братислава – БАБ, чиято 10-годишнина бе тържествено отбелязана през 2010. БАБ представлява уникален преглед с конкурсен характер за анимационни филми, предназначени за детската и юношеска публика. Всяко лято БИБИАНА организира Международен преглед на алтернативните и куклени театри за деца под наименованието “Играем за вас”. БИБИАНА организира и национален конкурс “Най-прекрасните книги на Словакия”, както и “Най-прекрасните и най-хубави детски книги на Словакия”. Най-новият проект на БИБИАНА е “Дигитална БИБИАНА”, който ще даде възможност на интересуващите се да получат много повече информация по широк кръг от въпроси. Със своя спектър от дейности БИБИАНА е единствена по рода си институция в Словакия; тя е уникална и в европейския контекст. С обема на своята дейност и разнообразието от мероприятия си е спечелила много привърженици в страната и чужбина, а между специалистите по цял свят се радва на добро име. 


• През последните години германската архитектура зае направляващи позиции по отношение на концепцията и оформянето на модерния живот. Иновативните постижения и качеството на съвременната архитектура в Германия обаче са малко познати по света.

Изложбата “Произведено в Германия – архитектура + екология” съдържа проекти, които са пример за многообразието на постигнатите през последните години в Германия екологосъобразни решения в строителството. Ще бъдат показани фабрики, детски градини, спортни зали и частни къщи на различни места в Германия, както и големи проекти като новата сграда на централната гара в Щутгарт.

Изложбата е от макети и е част от поредица, създадена от Гьоте-институт и архитектурния форум АЕДЕС в Берлин, с цел да бъде показвана в различни страни по света.

Автор:
СБХ
Публикация:
04.04.2011 г. 22:57
Посетено:
1479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12093-dve-izlozhbi-na-sbh