Изложби

Изложба на Петър Пиронков в Арт галерия "Париж-Москва"

Изложба живопис

Изложба на Петър Пиронков в Арт галерия "Париж-Москва"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Париж-Москва” представя

Изложба живопис на Петър Пиронков


07.-24.04.2011 г.


Петър Пиронков е роден на 08.09.1977 г. в гр. София. През 1996 г. завършва Държавно художествено училище „Илия Петров”. Дипломира се в специалност „Живопис” в класа на проф. Алесандро Троти от Държавната художествена академия в гр. Рим, Италия. През периода 1997-2011 г. организира 32 самостоятелни изложби и участва в общи вернисажи и пленери в България и чужбина. Негови картини са били част от изложбени зали, галерии и частни колекции в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Англия, Китай, САЩ и др.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Творческата интенция на Пиронков преплита генетична предопределеност с уроците на художествените училища и живота, както и с опита, придобит при срещите с други култури. „Всеки тръгва отнякъде, естествено е Петър Пиронков да тръгне от изкуството, сред което е израсъл, и заедно с това - ще сбъркаме, ако в последните му работи не видим и емоционално, и пластически новото, и по-различното в живописта му”, твърди Светлин Русев за произведенията на художника. В тях той вижда експресивна чувствителност, засилено усещане за психологическо пространство и ярък живописен талант. Пиронков се обръща към конкретни мотиви, които, пречупени през творческата му визия, обогатяват сюжетното му изкуство и разкриват нови художествени възможности.

Според познавачи на картините му: „Експресивността в модерната живопис на Петър Пиронков е една жива емоция, наситена с духовната енергия на автора, която той е въплътил в багри и тонове, тела и форми, в сложни композиционни решения, с които ни внушава своята естетика и творческа идентичност.”

Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
06.04.2011 г. 01:58
Посетено:
2925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12092-izlozhba-na-petar-pironkov-v-art-galeriya-parizh-moskva