Изложби

Изложба "Forget Your Past’’ на Никола Михов

Фотографска изложба в галерия "Орловска 10", Габрово

Изложба "Forget Your Past’’ на Никола Михов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Орловска 10", Габрово
представя
 
Никола Михов

Forget Your Past
Монументалните паметници от времето на комунизма

фотографска изложба

5 април - 7 май
Галерия "Орловска 10", Габрово

Откриване на
5 април (вторник), 18:30 ч., в присъствието на автора и презентация на тема:

„Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа’’


◊ ИЗЛОЖБАТА

Графитът "Forget Your Past’’ над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, илюстрира съдбата на българските паметници от времето на комунизма. Някога символ на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Без значение дали са посветени на съветската армия, или на Априлското въстание, те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

Въпреки демонтирането на десетки от емблематичните паметници, днес в България има над 150 значими монумента, построени в периода 1945-1989 г. След политическите промени много от тях не са припознати от държавата и остават безстопанствени. Никой не разполага със сведения за точния им брой, а информация за авторите и историята им липсва.

Серията ‘’Forget Your Past’’ хвърля светлина върху 14 от най-внушителните монументални паметници в България, построени по времето на комунизма. Освен композираните в диптих снимки, изложбата включва подробни сведения за историята на всеки паметник и различни архивни материали. Проектът е реализиран в рамките на ‘’Следа’’ – платформа, обединяваща творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в съвременната градска среда.

Досега изложбата е показвана по време на „Месеца на Фотографията” в Лондон, в Българския културен институт в Берлин, град Вроцлав в Полша, Центъра за култура и дебат ''Червената къща'' в София, ''Artnewscafe'' в Пловдив, както и на фестивала ‘’Goat milk’’ в Бела Речка.


◊ ЗА АВТОРА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни групови изложби. Носител е на награда от Международното фотографско биенале ''Фодар'' през 2009 г., номиниран за Наградата на музея за съвременно изкуство ESSL във Виена през 2011 г. Негови снимки са публикувани на страниците на вестник „Le Monde’’ и френското списание "Reponses Photo".


Автор:
Галерия "Орловска 10"
Публикация:
31.03.2011 г. 23:18
Посетено:
1861
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12062-izlozhba-forget-your-past-na-nikola-mihov