Изложби

Росен Рашев-Рошпак и Предраг Миличевич-Барбариен в СГХГ

Съвместен проект с Музея за наивно и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия

Росен Рашев-Рошпак и Предраг Миличевич-Барбариен в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия представя

От два ъгъла
Росен Рашев-Рошпак и Предраг Миличевич-Барбариен


30 март – 24 април 2011

Откриване 29 март 2011, вторник, 18.00 ч.
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

• Съвместен проект с Музея за наивно и маргинално изкуство  в Ягодина, Сърбия
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата "От два ъгъла" на Музея на наивистично и маргинално изкуство представя някои сериозни постижения на маргиналното изкуство чрез 65 избрани творби на двама утвърдени творци от Сърбия и България - Предраг Миличевич-Барбариен и Росен Рашев-Рошпак.

Срещите и разминаванията между тези две артистични визии, както и усетът за цвят и композиция на две изразени индивидуалности, плод на различни традиции и среда, представят една широка гама от високи художествени постижения, дали своя значителен принос за развитието на маргиналното изкуство в по-широк европейски план. Приликите и различията между творчеството на двамата автори само потвърждават тяхната индивидуална многопластовост и богатството на тяхната експресивност.

Куратор на изложбата е Нина Кръстич.


◊ МУЗЕЯТ НА НАИВНОТО ИЗКУСТВО

Наивното и маргиналното изкуство представлява уникална част от съвременната художествена сцена на Сърбия. Музеят на наивно и маргинално изкуство в Ягодина е специализиран в систематичния подбор, съхранение, проучване, излагане и публикуване на творби, най-вече на сръбското и югославското, а от 1994 г. насам и на чуждестранното наивно и маргинално изкуство.

Музеят на наивното изкуство в Ягодина е учреден през 1960 година, по времето когато наивното изкуство преживява пълния си триумф по света. Днес действа като документален център на наивното и маргиналното изкуство, притежаващ международна сбирка, наброяваща над 2500 творби, и реализира сериозни проекти. Досега музеят е организирал над 400 групови и самостоятелни изложби в страната и чужбина, организира Биенале и Пленер на наивното и маргиналното изкуство.

Музеят на наивното изкуство е участвал с творби от своята богата сбирка на най-значимите изложби, сред които трябва да откроим изложбите в Париж, Лондон, Мелбърн, Виена, Прага, Братислава, Букурещ, в много градове на Холандия, Унгария, Гърция, Русия, Беларус, Италия... Директор на музея е изкуствоведът Нина Кръстич.

През 2007 г. Музеят представи в Софийска градска художествена галерия обща ретроспективна изложба, в която бяха показани творци от всички поколения и с различни художествени търсения в наивистичното и маргинално изкуство.

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
26.03.2011 г. 21:55
Етикети:
Посетено:
1537
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/12007-rosen-rashev-roshpak-i-predrag-milichevich-barbarien-v-sghg