Изложби

Изложба на Васил Петров "Ангели" - живопис

Арт галерия „Париж Москва” представя


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Васил Петров "Ангели" - живопис

„Когато един художник като (всъщност не като, защото той е) Васил Петров, интерпретира темата за ангелите, дори и да не си го признава, той мисли за това и имплицитното му първопрозрение експлицира в картини - сладостни, томителни, тревожни… много често сладостно-томително-тревожни, в които иначе безполовия ангел е Жената, не андрогин, не хермафродит, а красива желана жена.” - твърди проф. Д-р Петър Змийчаров за творбите на Васил Петров.
 
Мотивът за ангелското е широко застъпен в изобразителното изкуство. „Аngelus” от гръцки означава „посланик” на Божията воля. Ангелът символизира едновременно жизненото начало и смъртта, ероса и танатоса. Научил хората да сътворяват и създават, но той репродуцира и първородния грях. Той е връзката между небето и земята, освен символ на чистота и доброта, той е и прототип на дяволското - изкусителен с красотата на словата си, на ефирната си неземна безплътност.


◊ ЗА АВТОРА

Васил Петров е роден през 1961 г. в Бега.  През 1981 г. завършва училище за изящни изкуства „Проф. Илия Петров” - София и учителски институт. Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис. Участва в множество международни, национални представителни и групови изложби и пленери. От 1990 г. е член на Съюза на Българските художници и на Международна фондация за пластични изкуства IAA, UNESCO. През периода 1997-2002 г. е председател на Представителството на СБХ в Пазарджик. От 2002 до 2004 г. оглавява Дружеството на пазарджишките художници. След 2004 г. е председател на „Алианс за прогрес” – Пазарджик.

Картини на Васил Петров са притежание на: Градска Художествена Галерия „Никола Петров”, Видин; Градска Художествена Галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик; Дворец на Културата и Спорта, Варна; Галерия „Цвета”, Велинград; Istituto d`Arte Fortonato De Pero в Италия; Колекции Паганел, Италия; Комплекс Димят, Варна; Санита; Бон Марине; телевизия М-САТ, както и много  публично-частни колекции в страната и чужбина. За последните 20 години Васил Петров е реализирал над 30 самостоятелни изложби не само в България, но и в Италия и Австрия.


Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
22.03.2011 г. 23:07
Етикети:
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11953-izlozhba-na-vasil-petrov-angeli-zhivopis