Изложби

"Цветни импулси" - изложба на Владин Владев

Самостоятелна изложба живопис във Варна

"Цветни  импулси" - изложба на Владин Владев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт", Варна

представя

"Цветни импулси"

самостоятелна изложба живопис на Владин Владев

16 март – 16 април 2011 г.

Откриване – 16 март (сряда) 2011 г., 18.30 ч.
Варна, ул. “Дунав” 5


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В историята на изкуството като модерна наука има една изследователска линия, която изучава т.нар. „авторови архетипи” (от гръцки – модел). Това са тези смислообразуващи елементи, които присъстват независимо в каква техника, жанр или тема работи даден автор. Така примерно за творчеството на Маргрит като архетип е изведен сънят, а за това на Матис – жизнерадостта. Това са характеристики, които изследователите откриват в цялото им творчество, без значение от различните сюжети, периоди или влияния, които са изпитвали. Този теоретичен метод би могъл да се използва като инструмент за разбиране, когато е необходимо да се определят базисните характеристики за даден автор. При него се взимат предвид неговата биография, интереси, творчески приятелства, вражди и т.н.

Ако се опитаме да заимстваме този подход, за да си обясним творчеството на варненския автор Владин Владев, като основовополагаща субстанция за неговата живопис бихме посочили спомена. Този архетип в литературата е познат от творчеството на Марсел Пруст. „Бисерът не се оформя в дворците, които ще украсява, а в една черупка на стотици стъпки дълбочина в морето”. Това море е творческата личност, а дълбочината се образува от множеството преживявания и спомени. Само от тях може да се произведе шедьовърът, който ще стане притежание на най-ценните колекции. „Най-добрата част от гения се състои от спомени” – обобщава Пруст.

В разговор за собствената си художествена философия Владин Владев сподели един свои спомен, които я илюстрира: “Преди време живеех със семейството си на самия морски бряг. Една сутрин станах рано, още преди изгрева на слънцето. Морето беше утихнало и приличаше на огледало. Това, което ме впечатли, беше песента на птиците. Толкова различна от звуците през деня. Беше някак протяжна, дори на моменти тъжна. Но в тази симфония открих благодарността за идващия нов ден. Творението благодареше на Създателя за милостта му. Дълбоко в мен си пожелах в работата ми като живописец да бъда поне малко като тези птици.”

Този спомен за едно религиозно преживяване, признание и единение с абсолютното, определя спецификата на неговите картини. Те са изпълнени в експресивна стилистика и са плод на спомени, на спонтанно дошли видения, на една уловена сетивна реалност, видяна по време на пътуванията на автора, те са жестове на вярата му. Особено място в творчеството на Владин Владев заема темата за отраженията - образи на вътрешни импулси. В изложбата могат да се видят морски пейзажи от Адриатика и Венеция, антични архитектурни елементи и скулптури, натюрморти с римски съдове и цветя. Всичките тези сюжети са материализирани спомени.


◊ ЗА АВТОРА

Владин Владев е роден на 31 март 1968 г. в гр. Варна. Той е живял и работил в Инсбрук, Австрия от 1997 до 2001 година. Член е на Съюза на художниците на Сан Франциско от 2007 г.

Самостоятелни изложби:
1998 - Градска художествена галерия - Добрич;
2000 - Община Варна;
2001 - Варна, Модерна художествена галерия;
2002 - галерия "Тагея", Варна;
2003 - галерия "Кавалет", Гранд хотел - Варна;
2006 – галерия "Тео", Варна;
2007 - галерия "Лик", София;
2007 - PS Аrt галерия, Варна;
2007 – галерия "Тагея", Варна;
2008 - галерия "Ирида", София;
2008 – галерия "Явис", Пловдив;
2009 - галерия "Ирида", София;
2009 – галерия "Мистрал", Варна;
2010 – галерия "Ровер", Пазарджик, уоркшоп.

Сборни изложби:

2001 - Monzer gallery, Copenhagen, Denmark;
2002 - Monzer gallery, Copenhagen, Denmark;
2007 - Art People Gallery, San Francisco, USA;
2008 - Art People Gallery, San Francisco, USA;
2008 - Sagamore Hotel, Miami, Florida, USA;
2008 - Art Basel, Miami beach, Florida, USA;
2008 – Международен уъркшоп, Банкя, Бъгария;
2008 – Нощ на галериите, Пловдив, България;
2009 - 13. Международен панаир на занаятите и изкуствата, Варна, България;
2009 - Нощ на галериите, Пловдив, България;
2010 – Gallery Bertrand Kass “Creative energy” – Ферара, Италия.

Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
15.03.2011 г. 15:14
Етикети:
Посетено:
1783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11881-tsvetni-impulsi-izlozhba-na-vladin-vladev