Изложби

Изложба на Игнасио Уриарте в галерия "Сариев", Пловдив

"Букви и цифри" - самостоятелна изложба

Изложба на Игнасио Уриарте в галерия "Сариев", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя

Игнасио Уриарте

Букви и цифри
самостоятелна изложба

15 март 2011 - 29 април 2011

Откриване: 15 март 2010
с присъствието на автора

• Среща с медии в деня на изложбата 15 март от 11.00 часа в Галерия "Сариев". Превод от английски ще бъде подсигурен
 
Игнасио Уриарте е в България по покана на Галерия "Сариев" със съдействието на Посолство Испания.

През март и април 2011 Галерия "Сариев" - Пловдив представя испанския автор, живеещ в Берлин – Игнасио Уриарте, със самостоятелна изложба, подготвена за Галерия "Сариев", в рамките на която ще се проведе разговор и среща в Пловдив и София.


◊ ИДЕЯТА И ИЗЛОЖБАТА

Поредицата от значими изяви на Игнасио Уриарте водят началото си не от престижни университети, а от чисто човешки занимания и артистични практики, както посочва Аарон Милтън в стaтията си за първата изложба на Игнасио Уриате в Германия „9-5”, Галерия "Feinkost", 2009, Берлин: „Игнасио Уриарте започва професионалният си път в областта на бизнес администрацията, но осъзнава многобройните възможности за изкуство, които му дават офис пространствата и скоро сменя професията си. Може да се каже, че той носи офиса в себе си.”

През 2010 година престижното списание за съвременно изкуство "Frieze" пише по повод на изложбата му “История на пишещата машина, рецитирана от Майкъл Уинслоу”: „В черно-белите серии, видео анимациите и инсталациите си испанският художник използва най-обикновени канцеларски принадлежности като писалки, запалки и бележници. Цифровите му принтове са вдъхновени от таблиците на Microsoft Excel. Работите на Уриарте играят между бюрократичната наслада, угнетяващия ефект на офис ежедневието и серийното изкуство на Сол Люит.”

За себе си Игнасио споделя: “Интересуват ме дребните моменти на креативност в работното ежедневие – като драсканиците, които несъзнателно правим, докато говорим по телефона – независимо че „артистичната“ стойност на тези моменти е абсурдно незначителна. Естетически, работите ми имат връзка с концептуалното и минималистичното изкуство от 60-те и 70-те години. През този период дематериализацията на произведенията на изкуството в артистичния свят върви почти ръка за ръка с постепенното заместване на продуктите с услуги – в света на бизнеса. Може дори да се каже, че съществува взаимна фетишизация, при която неоновата светлина и архивите започват да се използват като носител в изкуството, а произведенията на минимализма се превръщат в предпочитан офис декор.”

Изложбата “Букви и цифри” на Игнасио Уриарте в Галерия "Сариев", Пловдив анализира двата офис езика - на буквите и цифрите, по същество съвсем различни маркери на две абстрактни системи – математика и език, и ги хуманизира като изследва присъствието или отсъствието им в обществено-човешките определители - пространство и време. Пространството (листове А4 формат) и времето (60/1) от своя страна са подложени на анализ и функцията им на носител и означител е изопачена.

По време на изложбата “Букви и цифри” в Галерия "Сариев" е премиерата на “Арабски цифри”, (видео анимация, 10:00 мин., 2011), в която методът на събиране и изваждане на цифри е анализиран и представен чрез арабски цифри. Вторият аспект на анимацията е времевото й измерение. Тя отмерва време, но не като обикновен часовник в пропорция от 60/1, а в система, в която 1000 е равностойно на 10:00 минути. Всяка цифра е нарисувани на ръка като база е шрифтът Хелветика.

Работата „Шрифтове, инсталирани на 90% от МAC и PC компютрите до юни 2010 година“ (7 принта върху хартия) се отнася до буквите като знаци и e базирана на статистика за седемте най-популярни шрифта, инсталирани на МAC и PC компютрите до юни 2010 година. Авторът показва характера на всеки шрифт, като изобразява цялата азбука в композиция, подобна на мантра. Творбата е показвана в Института за съвременно изкуство Перт в Австралия.

Другата смислова линия на изложбата е посветена на офис хартията, представена по скулптурен начин. Това са работите „Копиран Документ“ - инсталация на стена и „Бележници“ – деколаж.

„Копиран документ“ поставя дигиталния феномен обратно във физичния свят, откъдето принципно е произлязъл. В дигиталния свят, когато отваряме поредица от файлове, прозорците се разполагат един върху друг, с леко отстъпване на долу и на дясно, което позволява на юзъра да види и да има в предвид всичко в едно и също време, „Копиран документ“ преповтаря този модел в аналогов вариант като насмешливо коментира названията “desktop” и “wallpaper”. Работата е показвана в Галерия "i8" в Исландия.

Инсталацията „Бележници“ е деколаж върху 13 бележника. Всички страници на бележниците са със скъсани ъгли. Линиите на разкъсване на всяка страница следват линията на разкъсване на предишната. Инсталацията е представяна в пространство за проекти в Берлин "Vierter Stock" и на арт изложението "art-o-rama" в Марсилия.

Единствената “истинска” рисунка в представянето на Игнасио Уриарте в Галерия "Сариев" е направена за изложбата “Букви и цифри” и е вид празен лист с рисунка на рамка - игра между двуизмерно и триизмерно, реален и имагинерен документ. Тази рисунка e карт-бланш (carte blanche), въвеждащ в изложбата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Игнасио Уриарте е роден през 1972 годена в Крефелд, Германия. През 1997 година завършва "Бизнес администрация" в Мадрид и Манхайм. Между 1997 и 2002 година работи за корпорации (Siemens, Canon, Interlub и Agilent Technologies) в Германия, Испания и Мексико. Паралелно учи аудиовизуални изкуства в Център за аудиовизуални изкуства, Гуадалахара, Мексико. ОТ 2003 година се посвещава на така нареченото от него „office art” (офис изкуство). Живее и работи в Берлин от 2007 година.

През 2011 година неговата изложба “Историята за пишещата машина, рецитирана от Майкъл Уинслоу”, през 2010 в Барселона, галерия "Nogueras Blanchard", печели GAC награда за най-добра галерийна изложба. Носител е на Наградата "Луди куратори", биенале в Братислава, Словакия и на Международната награда за изкуство "Роден 2", Галерия "Касаброн", Антекера, Испания.

Игнасио Уриарте има редица самостоятелни и групови изложби в Германия, Франция, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Турция, Мексико, Аржентина, САЩ, Япония, Сингапур и Австралия. Музеи, галерии и експериментални пространства, излагали работите му, са немските "Vierter Stock", "Temporäre Kunsthalle Berlin", галерия "Feinkost", Kunstverein Arnsberg, PICA Perth Institute of Contemporary Arts и General Store for Contemporary Art в Австралия, Proje4L / Музей за съвременно изкуство, Истанбул, галериите "Hangar" и "Nogueras Blanchard" в Барселона.


◊ И ОЩЕ

• 17 март, 19:00-20:00 - “Офис изкуство” среща-разговор с Игнасио Уриарте.

Част от изложбата "Изкуство на склад" на Галерия "Сариев" /+/ Склада
Склада, София, ул. "Г. Бенковски" 11, ет. 3-4.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
13.03.2011 г. 17:07
Посетено:
1778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11865-izlozhba-na-ignasio-uriarte-v-galeriya-sariev-plovdiv