Изложби

Цикъл от две поредни изложби живопис на Тони Тодоров в галерия "Астри"

Пейзажи и еротично изкуство

Цикъл от две поредни изложби живопис на Тони Тодоров в галерия "Астри"
Тони Тодоров. "Последни лъчи" - маслени бои, платно, 100/100 см, 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Астри” представя

Цикъл от две поредни изложби живопис на Тони Тодоров
- „Лястовиците” и „Гостуване при Афродита” - еротично изкуство.

Откривания:
„Лястовиците” - 15 март, вторник, от 18 часа.
„Гостуване при Афродита” - 7 април, четвъртък.

Изложбите са от 15 март до 19 април 2011.
Галерия „Астри”, ул. „Цар Самуил” 34, София


◊ ИЗЛОЖБИТЕ

Представител на сюрреалистичното „фентъзи” направление в съвременната живопис, Тони Тодоров показва плода на двете си години, прекарани в Кипър. И ако съществува в съзнанието ни образът на художника, изоставил всичко и поел след призванието си, то неговият прототип е именно този художник.

В двете си следващи една след друга изложби, разделени условно на пейзажни композиции и еротични, Тони Тодоров предлага на познавачите на своето творчество и на неизкушените изобилие от сюжети и теми за размисъл - за майсторството в живописването, за смисъла на изкуството и живота изобщо.

Споделянето на художника е пълно - от миговете на щастие до най-тъмните и ревниво пазени от нас кътчета на подсъзнанието:

„... имах пълната свобода да рисувам и да разглеждам острова. На тази малка земя в Средиземно море попих духа на планината и морето. Разглеждайки природата, с учудване открих, че много елементи, които рисувах преди по фантазия с мисълта, че създавам собствен модел на несъществуващи форми, тук ги видях в действителност. Усещането е като предчувствие за срещата с един свят, в който може би някога съм бил. Преди да дойда тук си дадох сметка, че десет години съм прекарал в София, нещо което противоречи на авантюристичния ми дух. Всъщност това е най-дългия период, който прекарвам на едно място. Попадайки на острова, по чисто авантюристичен начин, почувствах, че това е мястото, което ще ме излекува от синдрома на остър хроничен недостиг на духовна енергия. Светлината тук,  наистина е различна. Тук сякаш видях нови цветове и се опитах да ги пресъздам в картините си...
Картината „Лястовиците” е най-прекия израз на това също така ново усещане. В действителност вярвам, че във вселенски аспект се случва нещо, което кара хората да насочват душите си към изгрева на една нова сила.

Еротичният цикъл е едно приземяване, както към материалния аспект на човека, така и в преносен смисъл човешката връзка и корени със земята. Целостта на духовната сила е връзката между небесното и земното. Чисто реалистичния подход е да подчертае натуралистичната, неподправена и чиста връзка на тялото със земята. Цветовата гама е подбрана със същата цел. Мисля, че в този смисъл добре ще си кореспондират двете изложби. Разходка в духовното и телесното и тяхната сплав.”

Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
11.03.2011 г. 16:21
Посетено:
3271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11858-tsikal-ot-dve-poredni-izlozhbi-zhivopis-na-toni-todorov-v-galeriya-astri