Изложби

"Сила и нежност". Велимир Великов в Арт галерия "Ларго"

Изложба скулптура и рисунка

"Сила и нежност". Велимир Великов в Арт галерия "Ларго"
Велимир Великов, "Опит за летене", бронз


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Сила и нежност
изложба – скулптура и рисунка на Велимир Великов

11.-30 март 2011 г.
Откриване – петък, 11 март 2011 г., 18.00 часа  

• Срещата на Велимир Великов с медиите е в петък, 11 март, от 12 до 14 часа в галерията.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В петък, 11 март 2011 г., от 18.00 ч. в Арт Галерия “Ларго” на ул. “Свети Климент” 16 се открива четиридесет и втората поред експозиция под надслов “Сила и нежност” на софийския художник Велимир Великов. Авторът ще представи серия рисунки и малка пластика.
    
За варненските ценители на изящното тази изложба е особен комплимент, тъй като за първата си самостоятелна изява талантливият автор е избрал именно морския град. След дипломирането си в Академията Велимир работи повече от 10 години в ателието на прочутия български скулптор Георги Чапкънов, който е негов вуйчо. Очевидно талантът се предава по наследство, както ще забележат всички, които посетят изложбата. Защото декадата неуморен труд и постоянство е необходимо условие за творческо израстване, но не е достатъчно. Необходим е и талант, а тук той е даден в изобилие. Но въпреки успешните и впечатляващи изяви в групови изложби, въпреки създаденото име сред ценителите, които откупуват всяка нова негова пластика още на етап “восък”, въпреки настояванията на своите приятели-художници, Велимир Великов дълго време отказва да подготви своята първа самостоятелна изява. Самокритичността и взискателността, които младият художник си е изградил в ателието и в работата си с Чапа, го въздържат от самостоятелни изяви през всичките тези години. Моментът трябва да дойде, талантът трябва да избуи, ръката трябва да придобие увереността и лекотата на майстора, полетът на въображението трябва да бъде укротен и насочен във вярната посока. И когато всичко това се случва и моментът е назрял, дойде и поканата на Арт Галерия “Ларго” за неговата първа самостоятелна изложба. Тук благодарим от сърце за активната подкрепа на варненската художничка Ева Пенева, заради която Велимир прие поканата ни и първо ще акостира в морската столица по пътя на своите, надяваме се, многобройни и блестящи бъдещи изложби.
    
Арт Галерия
“Ларго” е уверена в неговите успехи, защото творбите, които Велимир ще представи във Варна, плод на няколкомесечната му подготовка, са нещо изключително. Стилът на майсторът-учител личи в работите му. Но в тях откриваме и собствения почерк на вече изграден творец.

Изложбата е наречена “Сила и нежност”, защото това са главните емоции, които вълнуват автора. Фигурите на героите, населили неговия поетичен свят, излъчват стаена мощ, овладяна, но и готова всеки миг да избухне. Откровена мъжественост и сила откриваме в пластиките “Телец”, “Празник”, “Посока”. Чувственост и освободена сексуалност има в рисунките на автора. Нежност, финес, красота – това са женските фигури, населяващи света на художника. Изяществото и лекотата, които те излъчват, може да бъде постигната от малцина скулптори в днешно време. И Велимир Великов е един от избраните, един от надарените...
    
Ярка илюстрация на таланта на автора са пластиките “Опит за летене”, “Спомен” и “Мечта”. В тях откриваме не просто статуетки. Това са три поетични строфи, замръзнали в бронзова прегръдка, три вълшебни мелодии, материализирани от ръката на художника, за да можем да ги докоснем, да ги погалим и да ги почувстваме. Не всеки ден можем да докоснем стиха или музиката с ръка, или красотата им да окъпе очите ни – но чрез пластиките на Велимир това е възможно. Ето защо не пропускайте за нищо на света тази изложба, която смело можем да заявим, ще се превърне в едно от културните събития на месец март. Експозицията може да бъде разгледана до 30 март.
    

◊ ЗА ХУДОЖНИКА
    
Велимир Великов е роден на през 1973 г. в Силистра. През 1991 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1998 г. се дипломира в НХА “Н. И. Павлович” в София. Има множество участия в национални и международни изложби за скулптура и рисунка. Повече от 10 години Велимир работи и трупа опит в ателието на Георги Чапкънов-Чапа. Като главен помощник на професора, Велимир участва в изработването на герба на България, скулптурите на Света София, на баща и син Славейкови и други емблематични скулптурни композиции. Негови творби са притежание на частни колекционери в България, САЩ, Русия, Швейцария, Англия, Белгия. Живее и работи в София.
    

Очакваме Ви на откриването в петък, 11 март 2011 г. от 18.00 часа в новата галерия на ул. "Св. Климент" 16.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
09.03.2011 г. 16:01
Посетено:
3109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11844-sila-i-nezhnost-velimir-velikov-v-art-galeriya-largo