Изложби

Изложба на норвежката художничка Хищи Гротмол

Съвременно норвежко изкуство в Националната художествена галерия

Изложба на норвежката художничка Хищи Гротмол


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Норвегия организира съвместно с Националната художествена галерия

изложба на съвременната норвежка художничка Хищи Гротмол


Откриване: 10 март 2011 г., четвъртък, 18.00 часа,
НХГ, пл. „Княз Александър I” № 1, София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „И бавно идва” е част от серията представяния на съвременно норвежко изкуство в залите на Националната художествена галерия. Сега, по покана на Посолството на Норвегия в София, съвместно с Националната галерия, със своя изложба гостува норвежката художничка Хищи Гротмол.

Фигуративни картини и кратко видео с продължителност по-малка от две минути разказват за времето на детството и за следите, които то е оставило в нас. Образи на самотни деца, застанали на ръба на тежки сенки, изпълват картините на Хищи Гротмол. Според авторката: „всички наши възрасти живеят едновременно в нас – така че тези деца са и отчасти възрастни”, и тя е предала всички свои усещания за дома и за детето в себе си, за спомените от родното, домашното и миналото. Живописта на Хищи Гротмол е интуитивна и говори не само за емоциите от детството, но и за скритите страхове във всеки от нас.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Хищи Гротмол завършва Националния колеж по изкуства, занаяти и дизайн в Осло и Художествената академия в Лисабон, Португалия. Освен това учи журналистика и прави магистратура по театрални и фолклорни маски. Занимава се с издаване на списания за изкуство и е автор на множество публикации в областта на театрознанието и литературата. Понастоящем Хищи Гротмол освен като художник работи и като критик на илюстрации.

Изложби на Хищи Гротмол са представяни в Германия, Франция, Русия, Естония, Латвия, Литва, Китай, Австралия и др. Като гост артист взима участие в уъркшоп за театрални маски и печатни техники в Япония. Участва в резидентни програми в Дания, Франция, Финландия, Италия и т.н.

Била е и председател на Съюза на художниците в Норвегия. През 2005 г. получава наградата на фондация Онасис и работи в Атина 6 месеца.

Автор:
Иван Тенев
Публикация:
09.03.2011 г. 14:49
Етикети:
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11843-izlozhba-na-norvezhkata-hudozhnichka-hishti-grotmol