Изложби

Изложба "Походът – между реалностите"

Майка и дъщеря в пътешествие между реалното и фантазното

◊ СЪБИТИЕТО

"Походът – между реалностите"

Това е първата съвместна изложба в Дома на хумора и сатирата на Ивилина Кунева и нейната дъщеря Теодора Ницолова. Откриването е на 10 март от 17.30 ч. в зала 7.

Предстои ни да започнем, заедно с двете авторки, едно колкото истинско, толкова и фантазно пътешествие по избран от тях маршрут и осъществено чрез рисунки, колаж, принт, видеоинсталации, живопис и фотография.

Смело са използвани препратки към различни културни и исторически реалности, места и националности, като са тълкувани по един емоционален начин и с много личен поглед към света. Съвместният „поход” на Ивилина Кунева и Теодора Ницолова през пространствата, идеите, сънищата и реалностите е възможен само и единствено благодарение на емоционалната връзка майка – дъщеря.


◊ КОИ СА АВТОРКИТЕ?

Ивилина Кунева е родена в Габрово и е възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където завършва специалност "Живопис". Изявите й са в областта на колажа и рисунката, акрилната и маслената техника. Има 10 самостоятелни изложби в страната и редица международни участия. Девет години преподава рисуване в Севлиево. Участва в международни проекти по арт мениджмънт като обучител. Нейни творби се намират в частни колекции в България, Русия, САЩ, Холандия.

С ДХС я свързват участията й в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (от 1997 до сега, в разделите живопис и графика) и няколкото й изложби тук (1998, 2002, 2004, 2006). Както самата тя признава, за нея творческата работа е чудесно приключение, което й дава голяма възможност за изява.

Теодора е родена в Габрово, завършва ПМГ „Акад. Ив. Гюзелев”. Учи в Нов български университет, специалност пластични изкуства (сценография). Участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (2007, 2009 г., раздел графика и рисунка). През 2008 година осъществява първата си индивидуална изява в съвместна изложба с английски фотограф (в Регионалния исторически музей – Габрово).


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Походът – между реалностите” е проект, подготвян и постепенно допълван през последните две-три години. Идеята е за лабиринтно пространство от вплетени реалности на вече осъществени и бъдещи пътешествия, където отделното произведение се подчинява на общия замисъл. „Походът” е онзи вид пътуване, което изменя действителността, срива границите и открива нови пространства във и извън нас. Преминава се през идеята за „ефекта на въртележката”, тази нова симбиоза между копието и оригинала, изучаваща изобилието от начини да представиш или създадеш свят – внушават авторките. Те осъзнават, че местата, през които са минали, никога няма да са същите и ще продължават да съществуват в тяхното съзнание като някакви илюзорни светове.

„Походът – между реалностите” очаква своите посетители до 14 април т.г.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
08.03.2011 г. 11:04
Етикети:
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11834-izlozhba-pohodat-mezhdu-realnostite