Изложби

"Българската вечност", Румен Статков, живопис

Изложба в Арт галерия "Париж-Москва"

"Българската вечност", Румен Статков, живопис


◊ СЪБИТИЕТО

На един от най-традиционните и най-български празници – Първи март – Арт галерия „Париж–Москва” отваря вратите си, за да посрещне изложбата на Румен Статков „Българската вечност”.

Това е 70-тата изложба на художника, чиито творби се отличават с уникалната комбинация между традиционна символика и модернистичен собствен почерк.
   

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Румен Статков е възпитаник на Художествена гимназия за изящни изкуства в София, а след това завършва Художествената академия, специалност "Графика" при професор Петър Чуклев. Още на 20 години организира самостоятелни изложби в различни градове на България. Става член на Ателието на младия художник и е активен участник в създаването на първата галерия за студенти в София. Полето за изява на младия творец не се ограничава само в една област, простира се от илюстриране и писане на текстове за детски книги до участие в политическа реклама. Изложбата му с рисунки, портрети, шаржове и композиции от Великото народно събрание е спонсорирана от БНТ. Статков участва в създаването на поредица от 7 филма, представяща страната ни в Япония и озаглавена „Румен Статков - картини и визия”. През 1995 г. създава проект за герб с ярко изразена национална символика. Автор е на няколко живописни цикъла - психологически портрети на световноизвестни личности (Моцарт,
Шекспир Салвадор Дали, Нострадамус), серия портрети на живата природа (морето, вълната, гората и др.), серия портрети на животни, птици и растения. Художникът разработва и цикъл от портрети на вечността (портрет на небето, въздуха, земята, огъня и др.).Проявява интерес към живота и дейността на световноизвестни съвременници - рисува портрети на Хуан Карлос, Алберт II и др.
   
Португалия, Турция, Франция, Русия са само част от страните от държавите по света, където живописните платна, графики и рисунки на Статков намират своето място било то като изложбени експонати, било то като притежание на колекционери, галерии и институции.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

За ценителите на изобразителното изкуство у нас Арт галерия „Париж–Москва” събира в сърцето на столицата есенцията на различните творчески послания на Статков. Всяка от картините има своя път и своята лична и глобална история. Само в галерията, разположена в Дома на Москва на ул. ”Г. С. Раковски” № 92, може да срещнем Спартак и тракийските царици, да почувстваме любовта между Орфей и Евридика, да усетим непреходността на времето според древнобългарския календар…

Някъде „Между небето и земята” изложбата „Българската вечност” ни запознава и с нежната сила на женската красота в предизвикателната ѝ невинност, искряща в чистия поглед на Славянката, в неустоимия чар на Амазонката и волевата хубост на Българката. Култури и религии се срещат в една нова идентичност – съвкупност от древнобългарски, тракийски и богомилски символи и знаци, и оставят своята невидима следа, пречупени през погледа на всеки, позволил на творбите на Статков да преминат от очите в душата му.


Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
05.03.2011 г. 00:10
Посетено:
2273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11815-balgarskata-vechnost-rumen-statkov-zhivopis