Изложби

"La Dolce Vita" – въображаемата реалност на невидимите светове

Изложба на Станислава Стоянова и Тереза Зиковска в Галерия 8, Варна

"La Dolce Vita" – въображаемата реалност на невидимите светове


◊ СЪБИТИЕТО

"La Dolce Vita" – въображаемата реалност на невидимите светове

Изложба на
Станислава Стоянова и Тереза Зиковска в Галерия 8, Варна

Изложбата се открива на 2 март 2011 в 18 ч. и ще продължи до 22 март.
Галерия 8, ул. "Братя Шкорпил" 8 А, гр. Варна◊ ИЗЛОЖБАТА

Станислава Стоянова и Тереза Зиковска ще изложат свои картини за пореден път заедно. Мястото е варненската Галерия 8.

В абстрактните платна авторките отвеждат зрителя отвъд образите, създават нови абстрактни обекти, изградени от светлина, цвят и движение.

Досега художничките имат по няколко самостоятелни изложби в галериите "Триадис" и "Арт Алея" - София, Градска художествена галерия - Варна, галерия "Парнасос" - Атина, галерия "Ментана" - Флоренция.

Родените в София и Варна авторки завършват Националната художествена академия в класа на проф. Вихрони Попнеделев. Асистенти са по живопис в НХА и Варненски свободен университет.


◊ ДУМИ НА АВТОРИТЕ

Ето какво споделят за работата си художничките.

Станислава Стоянова:

Творбите в изложбата са въображаеми, нереални, еклектични, енигматични, търсещи дълбочина и различност... показващи невидимото... сладострастни или предизвикателни, тайнствени, любовни, обещаващи... намиращи!

Това е една изложба-експеримент с модерна красота и енергия. Инспирирана е от идеята "La Dolce Vita" - за сладкия живот в търсене на щастието и любовта в неореалистичния филм на Федерико Фелини, с идеята за омагьосани и копнеещи за любов хора, готови за един по-духовен живот, търсещи нови усещания, обградени с музика, поезия и природа...

Творбите са напълно абстрактни - метаморфоза на реалността, показващи нуждата от емоционална  различност и естетика, от любов и хармония, помагащи за преодоляването на ежедневието, напрегнатостта и стреса, който ни съпътства.
 
Всички картини представят изкуството като освободеност и са израз на идеята за артистична свобода и полет в непознати, нови измерения, отвеждащи очите отвъд образа, изградени от светлина, цвят и движение... една утопия, в която всеки открива своя духовен свят, заставайки до рамката на ВЪОБРАЖАЕМАТА РЕАЛНОСТ за La Dolce Vita...
 

Тереза Зиковска:

Живописта ми е откровение, истинно, неприкрито, освобождаващо духа ми да полети във всички посоки, изследвайки реалностите. Докосвам нежност, дълбочина, прониквам в свят на сенки, така осезателни, намиращи обекта, от който са породени. Създавам образ, материализиран намерил плътта върху платно, изтъкан от цвят. Изпитвам трепет, впускам се в дълбочината, забивам поглед навътре в необятното и намирам светлината, която оживява в света на привидно-видимото. Този път усещам нещо различно, нещо ново. Сладостта на живота. Вдъхновяващо начало!

Автор: Светлана Вълкова
28.02.2011 г. 16:04
Посетено: 1423
Етикети: реалност, Dolce Vita
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11780-la-dolce-vita-vaobrazhaemata-realnost-na-nevidimite-svetove