Изложби

Изложба "Поле" на Стела Василева

Специално за чекмеджето на 0gms

Изложба "Поле" на Стела Василева


◊ СЪБИТИЕТО

0gms
представя

Стела Василева
Поле


1 март – 11 април 2011

Откриване: 28 февруари (понеделник) от 19 ч.
0gms София (галерия в кухненското чекмедже на ИСИ – София)
бул. "Васил Левски" 134


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 28 февруари (понеделник) от 19 ч. 0gms открива изложбата "Поле" на Стела Василева. Работите на Стела Василева, било то фотографии, обекти, инсталации или живопис, са изчистени, лишени сякаш от съдържание форми и фигури.

Независимо дали произведенията й са свързани с пространствата на работилници, игрища за баскетбол, шивашки цехове или детски площадки в тях, образите са лишени от контекста си. Отърсени от всекидневното си измерение, те са отдалечени от реалността във фрагментарен свят, който авторката създава. Неговата структура е художествена, съставена от ритъм, форма и цвят, в която важен елемент е усещането за празнота.

Стела Василева е сред младите художници, появяващи се убедително на софийската сцена. През 2010 тя спечели наградата за млад художник в конкурса „Гауденц Б. Руф” с живопис и обекти, част от които показани преди това в самостоятелната й изложба „Формално” в рамките на платформата за млади автори на Галерия "Васка Емануилова".

Специално за чекмеджето на 0gms, художничката представя работата „Поле”. В нея тя използва светлината като специфичен материал за създаване на пространство. Обратно на принципа на скулптурата, при който се обособява определена форма, в случая художничката се занимава с идеята за създаване на непрекъсната равнина. „Поле” е произведение, което заличава границите на реалната изложбена площ, на самото място. Крайността е превърната в безкрайност, а тъмнината на чекмеджето заменена от ярка светлина. Тя обаче създава усещане за пустота, в която образите отсъстват.


◊ ЗА АВТОРА

Стела Василева (р. 1983) завършва стенопис в Националната художествена академия, София. През последните няколко години участва със свои работи в редица групови изложби. През 2009 спечелва първа награда за млад художник на фондация „Св. св. Кирил и Методий”, а през 2010 и наградата за млад художник в конкурса „Гауденц Б. Руф”. През месец март 2010 в Галерия "Васка Емануилова" бе показана първата й самостоятелна изложба „Формално”.

Автор:
0gms
Публикация:
26.02.2011 г. 15:18
Етикети:
Посетено:
1835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11764-izlozhba-pole-na-stela-vasileva