Изложби

Изкуство на склад

Съвременното изкуство в България - изкуство на „ще му дойде времето”

Изкуство на склад


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев" /+/ Склада

Изкуство на склад

10 март - 26 март 2011
Склада, София
ул. "Г. Бенковски" 11 ет. 3-4

. Среща с медиите: 10 март 2011, 11:00, Склада

Програма:

. 10 март 2011, 19:00-20:30 часа – откриване с присъствието на авторите

. 10 март, 19:30-20:00 часа – Кулинарно арт шоу „Вечерята на Франкенщайн”, пърформанс от Алла Георгиева, участници в пърформанса: Алла Георгиева, Чавдар Георгиев

. 17 март, 19:00-20:00 - “Офис Изкуство” среща-разговор с Игнасио Уриарте (Испания, Германия), автор на изложбата “Букви и цифри” в Галерия "Сариев", Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

През 2011 година Галерия "Сариев" - Пловдив започва сътрудничество със Склада - София, което се изразява в разработване и продуциране на собствена културна платформа и консултиране на културни прояви в пространството на Склада. Платформа Галерия "Сариев" за 2011 година е замислена в две насоки: да покаже актуално съвременно изкуство в актуални теми и да даде знание за съвременното изкуство. Дейностите са разделени в два формата: изложби и образователен курс. Характерът на платформата е свеж и атрактивен, с достъпен и провокативен език.

Първата изложба на Галерия "Сариев" в Склада носи названието “Изкуство на Склад” и събира автори и произведения, представени в галерията в периода октомври 2009 - януари 2011 година: Бора Петкова, Георги Георгиев-Жорас, Емил Миразчиев, Зара Александрова, Кирил Кузманов, Светослав Мичев,
Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов, Алла Георгиева, както и аматьорска серия снимки на работи, закупени от галерия "Сариев" в средата, която понастоящем обитават.

“Изкуство на Склад” разглежда пътя на съвременното изкуство чрез неговото комуникиране автор – галерия – колекция и чрез неговото физическо присъствие в пространството.

Съвременното изкуство е изкуство на диалога и ангажираността и оттук следва притежаването му като активно и осъзнато, а експонирането му като креативен процес, показващ ерудиция и създаване на смислов контекст. Складът като пространство на изложбата е място за преразпределение по предназначение, травестиращо и сценично пространство, което провокира разиграването на сюжети и за разлика от чисто галерийното такова, провокира Галерия "Сариев" с експонирането да предложи и разиграе контекстуализиране на работите пред своите посетители.

“Изкуство на Склад” засяга идеята за съвременното изкуство в България като ненамерило своето място на пълноценно съществуване - без място в музеите и колекционерските сбирки. То е изкуство на „ще му дойде времето”. Изложбата се възприема като доказателствен материал към тенденцията на персонално, неинституционално музифициране и архивиране в българската култура.

В края на изложбата е предвиден разговор с колекционери, изкуствоведи, архитекти.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
25.02.2011 г. 21:24
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11759-izkustvo-na-sklad