Изложби

Лилия живее в града / Lilly Lives in the City. Изложба на Люба Халева

Изложба в Арт галерия "Анима"

Лилия живее в града / Lilly Lives in the City. Изложба на Люба Халева


◊ СЪБИТИЕТО

Лилия живее в града / Lilly Lives in the City
Изложба на Люба Халева

Изложбата "Лилия живее в града / Lilly Lives in the City" ще бъде открита на 1 март, от 19:00 ч., в Арт галерия "Анима" (ул. "Любен Каравелов" № 58) и ще продължи до 13 март.

Изявата на Люба Халева, в която се обединяват "Art Contact", Арт галерия "Анима и "I Can Too" цели да подпомогне актуалната цел на фондацията – център за деца с аутизъм в гр. Пловдив.

Изложбата включва серия от платна – голям формат (70/200 см), изпълнени в смесена техника – колаж, акрил, принтове, хартия, дърво.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

А коя е Лилия? И защо именно това е заглавието на изложбата?

Лилия е символ на Богинята-майка. Лилия е изначалното божество, прикрито от хилядолетия на цивилизованост. Лилия не е елементарен образ на феминизма. Лилия е олицетворение на личната ни неудовлетвореност, която заместваме всеки ден с ненужни предмети. Лилия е израз на дълбоко несъзнавани страхове и първичен стремеж към постигане на хармония и равновесие между човека и заобикалящия го свят. Дали това е възможно в съвременните градове-корпорации?

Как изглежда урбанистичната среда на съвременното общество? Дали технологиите помагат в общуването или ни правят по-самотни? До къде стига консуматорският вкус? Има ли граници? И какво има отвъд тези граници?

Тези въпроси вълнуват художничката и чрез съвременното изкуство тя се стреми да предложи отговори, провокирани от негативите на живота в урбанистичната среда.
 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Люба Халева е завършила Националната художествена академия в София, специалност "Плакат, визуални комуникации и графичен дизайн". Работи в сферата на съвременното изкуство и графичния дизайн. Работила е в областта на театралния плакат – за Народен театър "Иван Вазов" и Театрална работилница "Сфумато". Печели първа награда в конкурса на "Venus Febriculosa" за корицата на книгата "
Лолита" от Владимир Набоков. Някои от  последните й работи, с които ще се представи и на изложбата, са публикувани в един от най-престижните сайтове за съвременен дизайн и визуални изкуства Design Boom.


◊ ОЩЕ

"Art Contact" е платформа за връзка между автори, организации и медии, която цели да стимулира развитието на съвременното българско изкуство. "Аrt Contact" реализира културни събития, инициативи и проекти в подкрепа на съвременните български артисти.

Създадена през 2009, Арт галерия "Анима" предоставя пространство, отворено за млади таланти и утвърдени имена, чиито идеи отправят предизвикателство към личните и обществени представи. Галерията се фокусира върху проекти от съвременното изкуство и обръща специално внимание на произведения от Югоизточна Европа.

"И аз мога / I Can Too" е фондация за подпомагане и интегриране на деца с увреждания в обществото. Инициатива създава медийни и културни събития и така - чрез изразните средства на изкуството - внася проблемите на тези деца постоянно в медийното пространство. Чрез тях цели промяна на обществената нагласа към тях.

Автор:
Art Contact
Публикация:
25.02.2011 г. 16:01
Етикети:
Посетено:
1176
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11757-liliya-zhivee-v-grada-lilly-lives-in-the-city-izlozhba-na-lyuba-haleva