Изложби

Изложба "Голо тяло" в "Актив Арт", Варна

Сборна изложба от Вечерен акт - сезон I

Изложба "Голо тяло" в "Актив Арт", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт" представя

сборна изложба

Голо тяло


Вечерен акт – І сезон

С участието на: Ванко Урумов, Боян Янев, Красен Бербенков, Албена Коева, Иван Димитров-Вака, Веселин Костадинов, Галина Литвин-Костадинова, Диян Димитров, Ирена Димитрова, Велина Гребенска, Петър Костадинов, Ангел Карагьозов и Андриана Колева

1-15 март 2011 г.

Откриване – 1 март, вторник, 18.30 ч.
Варна, ул. “Дунав” 5


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В продължение на 5 месеца в залата на галерията автори организираха т.нар. Вечерен акт - голо тяло като рисуваха женска фигура от натура. Изложбата бележи края на първия сезон като представя в експозиция работите на 13 варненски автори, които са рисували всеки вторник вечер в галерийното пространство. Те принадлежат към различни поколения творци, всеки със свои стил и художествен почерк. Могат да се видят различни интерпретации на една и съща постановка, изпълнени с туш, молив, креда, пастел или акварел. Тези техники са най-предпочитани за този тип рисуване. Някои от направените скици са доработвани в ателиетата на авторите.
      
Вечерният акт – голо тяло като форма на рисуване, е възникнал в Европа по времето на Ренесанса, където учителят и неговите ученици са рисували човешки фигури в ателиетата вечер след занятията. Това е времето, когато човекът е бил признат за съвършен, неговото тяло е било идеал и мярка за красивото. По-късно е пренесен в академичните среди в смисъл на рисуване на тяло от натура - бързи скици. Кратката рисунка тренира окото и ръката, тя е по-експресивна, по-динамична и дава възможност за експериментиране. Моделът сменя позата на 15 минути като заема различни положения – прав, седнал, легнал, в гръб, профил или анфас. Всеки от рисуващите сам си избира ракурс, както и материалите, с които да работи.
     
Събитието предвижда организиране на отворено ателие - подобие на работната обстановка, за да могат зрителите да се запознаят с тази художествена практика. Целта е във Варна като културно средище, притежаващо художествена интелигенция, да има място, където се реализира и тази форма на рисуване.


Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
25.02.2011 г. 13:18
Посетено:
2645
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11755-izlozhba-golo-tyalo-v-aktiv-art-varna