Изложби

Изложба "Запознайте се: Любомир Янев" в СГХГ

По случай 60-годишнината от рождението на художника Любомир Янев (1951-2004)

Изложба "Запознайте се: Любомир Янев" в СГХГ
Любомир Янев. Моят познат прилича на Дъстин Хофман, 1987


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия ще представи изложбата

Запознайте се: Любомир Янев

28 февруари – 3 април 2011


Откриване 28 февруари 2011, 18.00 ч.
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Куратор: Диана Попова


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е посветена на 60-годишнината от рождението на Любомир Янев (1951-2004). Представени са различните етапи и посоки на неговото творчество чрез графики, рисунки, илюстрации и триизмерни обекти.

Завършил „Илюстрация” в Художествената академия в София през 1975 година, Любомир Янев участва в десетки изложби в България и чужбина. Произведенията му се открояват с изящния си рисунък, с отличното владеене на различни графични техники, със специфичния реално-фантазен свят в композициите и дори в портретите. Експериментира и с триизмерните форми, използвайки като основа също графиката – тя се развива в пространството, изгражда обеми, а металните офортни плочи се превръщат в обков на дървен кръст например и придобиват нов символичен смисъл.

Дали защото в последните 20-ина години от живота си Любомир Янев се оттегля в с. Старо Стефаново, Ловешко, или заради трусовете в обществото, включително в областта на културата, в годините на прехода, творчеството на този забележителен художник отпада от вниманието както на публиката, така и на изследователите на българското изкуство.

„Празна работа е славата. Или си направил нещо, или се заличаваш. Може два века да те забравят и после да те открият” – казва художникът в интервю във в. "Фактор" през 2001 г.

Изложбата, която преоткрива творчеството на Любомир Янев за съвременната публика, представя творби от СГХГ, НХГ, ХГ Ловеч, както и от частни колекции. Тя се осъществи с активното съдействие на сина на художника – Борис Янев, на Костадин Костадинов, Екатерина Гетова, на ученици и приятели на Любомир Янев в София и Ловеч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Любомир Янев–Мешков е роден на 21 май 1951 в София. През 1975 завършва Художествената академия в София, специалност „Илюстрация”. От 1986 живее и работи в с. Старо Стефаново, Ловешко. Умира на 11 април 2004.

Участва в общи художествени изложби и международни биеналета на графиката в България и чужбина, в кураторски изложби и акции в София и Пловдив, в представителни изяви на българското изкуство в Европа, Америка, Азия и Африка. Правил е самостоятелни изложби в София, Силистра, Ловеч, а също в Полша и Германия. Награди: Диплом за илюстрация – София (1978), ІІІ награда за графика – София (1980), І награда за графика – ОХИ Шумен (1981), Награда за рисунка – Нюрнберг, Германия (1985), Награда за рисунка – Риека, Югославия (1986) и др. Негови творби притежават НХГ, СГХГ, други музеи, галерии и частни колекции в България и чужбина.
Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
23.02.2011 г. 17:48
Етикети:
Посетено:
1542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11733-izlozhba-zapoznayte-se-lyubomir-yanev-v-sghg