Изложби

Изложба за Освобождението в Русенската библиотека

Посветена на Националния празник на България – 3 март

Изложба за Освобождението в Русенската библиотека


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Освобождението” е посветена на Националния празник на България – 3 март. В нея са показани материали от фонда на библиотеката - книги, албуми с репродукции на графични и живописни творби от руски и български художници, снимков материал, отразяващи хода на военните действия и участието на българите в Освободителната война.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Отделено е място на темата за участието на световната дипломация и общественост от Европа и САЩ в освободителното движение и Руско-турската война 1877-1878 г., както и на публикации в чуждестранния печат за събитията. Между показаните книги интерес представляват изданията от фонд „Михаил Арнаудов“ „Дипломатически студии за нашето Освобождение”, 1909 г. и „Прослава на Освободителната война 1877-1878 г. Руско-български сборник“, 1929 г.

В експозицията могат да се видят издания от фонда на отдел „Краезнание”, илюстриращи участието на Русенския край в Освободителната война и освобождението на Русе на 20 февруари 1878 г. Показани са книги на русенски автори, между които: “Освобождението на България и участието на населението от Русенския край” на Жечка Сиромахова, “Преданията” от Иван Иванов, “Опълченският паметник в Русе” на Хачик Лебикян, “Русчушкият (Източен) руски отряд” на Трифон Трифонов, “Забравени свидетелства” на Стоян Йорданов и Красимир Кънчев и др.

Интерес представлява фототипно издание на броеве от списание „Поборник-опълченец”, излизало в Русе в края на 19. и началото на 20. век, реализирано по проект на РБ „Любен Каравелов” и ДА – Русе.

Изложбата e подредена във фоайето на втория етаж  на Русенската библиотека и може да се види до 15 март.

Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
22.02.2011 г. 17:06
Посетено:
1714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11727-izlozhba-za-osvobozhdenieto-v-rusenskata-biblioteka