Изложби

Изложба за Васил Левски показва Русенската библиотека

138 години от героичната кончина на Апостола на свободата

Изложба за Васил Левски показва Русенската библиотека


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Памет за Апостола“ е посветена на 138-годишнината от героичната кончина на Апостола на свободата. Тя е съвместна инициатива на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и  Националния музей „Васил Левски“ - Карлово.

В нея са показани книги и периодични издания от фонда на библиотеката и постери със снимки за живота и дейността на Васил Левски от фонда на Карловския музей.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Централно място в експозицията заемат книгите, представящи документалното наследство на Левски – различни издания на неговото тефтерче, книги с документи за дейността на БРЦК, писма на Левски до негови сподвижници, поетичния опит за автобиография на революционера и др.

Посетителите на изложбата могат да видят едни от най-старите книги за Апостола, притежание на библиотеката, сред които „Васил Левски – Дяконът” на Стефан Каракостов, (1924), сборник „Възпоменателна книга – Васил Левски” (1937), „Васил Левски” на Людмил Стоянов (1943), „Васил Левски” на Иван Унджиев (1949), както и най-нови публикации за Апостола, издадени през последните няколко години.

Изложбата може да се види до 15 март.

Автор:
Публикация:
18.02.2011 г. 16:16
Посетено:
1794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11710-izlozhba-za-vasil-levski-pokazva-rusenskata-biblioteka