Изложби

Изложба-базар „Мартеници” в Националния етнографски музей

Тази година 1 март ще е различен!

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба-базар „Мартеници”

в Националния етнографски музей


От 18 февруари до 5 март 2011 г. Националният етнографски музей при ИЕФЕМ-БАН организира в залите си изложба-базар „Мартеници”. Когато навсякъде около нас ще се продават фабрични копия на традиционните амулети, които българите от векове подаряват на най-близките си на първия пролетен ден, в залите на Националния етнографски музей всеки ще може да види и купи оригинални произведения на майсторки на народните художествени занаяти.

Традиционните мартеници не са просто евтин подарък, те са символ на надеждата за здраве и радост, за плодородна година, символ на обич и доброжелателство. Вплетената в тях символика съхранява вековната културна история на българина и мечтите на стотици поколения. Уникалният обичай, днес разпространен само в България, заслужава да бъде пазен.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За тези, които искат сами да изработят своите мартеници, както са правели техните баби и прабаби, на 23 и 25 февруари между 10:30 и 12:30 ч. организираме ателие, в което майсторките ще могат да споделят знанията и уменията си с всеки желаещ. Вземете със себе си бял и червен конец и елате с въображение и вдъхновение – обичаните от вас хора ще оценят подаръка!

А ако занаятите не са в кръвта ви, посетете изложбата, за да научите повече за мартеницата и българската традиционна 1-мартенска обредност!

Майсторки на народните художествени занаяти:
Величка Георгиева, Цветанка Абаджиева, Мила Чуклева, Нина Нейкова, Райна Сотирова, Параскева Стоянова и Светлозара Станева

Куратори на изложбата:
доц. д-р Надежда Тенева и Веска Борисова - ИЕФЕМ-БАН


Национален етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН)
Адрес: София, пл. „Княз Александър І” № 1 (Княжески дворец)

Цена на билетите: за възрастни – 3 лв., за ученици и пенсионери – 1 лв.
Работно време: февруари: 10:00-16:00 ч., март: 10:00-18:00 ч.

За контакти: PR екип ИЕФЕМ-БАН (Иглика Мишкова): 0888 468 754
Автор:
PR екип Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН
Публикация:
17.02.2011 г. 13:33
Посетено:
2955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11705-izlozhba-bazar-martenitsi-v-natsionalniya-etnografski-muzey