Изложби

Галерия "Артур" представя "Старият Лозенец в моите спомени"

Изложба живопис на Неделчо Нанев

Галерия "Артур" представя "Старият Лозенец в моите спомени"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Артур" представя изложба на Неделчо Нанев - "Старият Лозенец в моите спомени" - живопис

18.02.2011-14.03.2011 г.

София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Носталгия по тишината, нарушавана само от трамвайния звън и песента на птиците. Спомен за зелените улички на стария Лозенец, за гористите хълмове над квартала, с тихите изгреви и залези. Спомен за лицата на хората, населявали този квартал в средата на отминалия век.
   
Тази цветна емоция предлага Неделчо Нанев в експозицията „Старият Лозенец в моите спомени”, която галерия „Артур” представя от 18.02. до 14.03.2011 г.
   
Живописта на Неделчо Нанев, с цветовата си хармония и усет към детайла, дава усещане за балансирана, деликатна емоционалност, спокойствие и финес. Представените платна не са само спомен от един стар и обичан квартал на София, а и илюстрация за вътрешното преливане на личността с изживените претворени мигове...
   
Уловените цветни минути от пейзажа на стара София и лицата от портретите на нейните жители ни връщат в годините, за да съпреживеем част от миналото чрез живописните спомени на Неделчо Нанев.


◊ ЗА АВТОРА

Неделчо Нанев е познато име в българското изкуство и култура. Роден е в село Стряма, Пловдивско. Учи в Националната художествена академия, специалност "Живопис" при проф. Ненко Балкански и "Сценография" при проф. Иван Пенков. По-късно продължава образованието си във Всесъюзния институт за кинематография в Москва при проф. Г. М. Шагал и филмова декорация при проф. Дубровски–Ешке и проф. Шпинел. Работи като художник-постановчик на редица филми – „Любимец 13”, „Крадецът на праскови”, "Бъди щастлива, Ани”, „Първият куриер”, „Иван Шишман” и др. Автор, художник, режисьор и оператор на 52 документални и 48 изкуствоведски филми. В продължение на дълги години е уважаван педагог. Преподава  рисуване, живопис и цветознание в Художествената академия в София, а в периода 1971-1974 г. и в Алжир. От 1960 г. е член на СБХ и на Съюза на филмовите дейци.

Избран е за Почетен член на Съюза на алжирските художници.

В периода 1991-1992 г. работи в Париж, Мадрид и Толедо.

 
Избрани самостоятелни изложби:

1965 г. - „Судан – земя и хора”
1983 г. - „Патина на времето”
1991 г. - град Орлеан, Франция
2005 г. - пейзажи от средата на XX в., галерия „Българи” / цикъл „Стара София”, „Българските манастири”, „Възрожденските градове”  
2008 г. - „Панихида за брястовете” - акварел, галерия „Богориди”, Бургас
2009 г. - СБХ, „Шипка 6”, гр. София
2009 г. - галерия „Аспект”, гр. Пловдив

Участва в редица общи национални и международни изложби във Франция, Полша, Алжир, Монголия, Нигерия, Германия, Русия.

Автор:
Поли Банкова-Манева, Галерия "Артур"
Публикация:
14.02.2011 г. 10:31
Посетено:
1814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11675-galeriya-artur-predstavya-stariyat-lozenets-v-moite-spomeni