Изложби

Русенската художествена галерия показва живописни платна на Славка Денева

Платно на художничката се съхранява във фондохранилището на галерията

Русенската художествена галерия показва живописни платна на Славка Денева


◊ СЪБИТИЕТО

Творчеството на малко познатата на съвременниците ни художничка Славка Денева е събрано в ретроспективната изложба, гостуваща в Русенската художествена галерия.

Поводът да се представят част от уникалните картини се оказа кръглата годишнина на авторката - 80 години от рождението й. Изложбата е съвместна инициатива на СБХ и Община Русе.

Посетителите могат да се насладят на живописните платна от 10 февруари до 10 март.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Идеята да се направи тази експозиция и каталог е на изкуствоведа Весела Христова-Радоева. Според нея художничката е един от българските творци, които са изпреварили времето си. Показателни са творческите опити на Славка Денева, която е правила експерименти, използвала е техниката колаж в живописните си платна. Интересното за талантливата дама е било, че тя през целия си активен творчески период е отбягвала да прави самостоятелни изяви. Факт, който не може да се отмине е, че като творец е отхвърлена от съвета на Художествената академия още по време на дипломната й защита.

През 1953 г. живописното платно, озаглавено „Товарене на щайги домати в камион по залез слънце в село Койнаре” е предизвикало противоречиви оценки. Въпреки това тя започва да работи като художник на свободна практика. Като съставител на каталога и изследовател на творчеството й, Весела Христова-Радоева твърди, че Денева е пресътворявала безпорядъка и хаоса в натюрморт, рисувала портретите на близките си, заобиколени от интересни предмети. Славка Денева също като баща си – Борис Денев, не се вписва в канона на соцреализма и никога не прави самостоятелна изложба приживе, макар че участва в няколко общи експозиции. Първата самостоятелна изложба на талантливата художничка е през 1994 г. - десет години след смъртта й.

През 1993 г. е създаден фонд „Поддържане на изкуството в България”, който реставрира много творби на Славка и Борис Деневи и показва постоянна експозиция на ул. „Шипка” 18 (техния дом, завещан от Славка Денева на СБХ заедно с над 700 живописни произведения и близо 6000 рисунки - нейни и на баща й. През 1999 г. се учредяват наградите „Борис Денев” и „Славка Денева”, които се връчват на две години.

Някои от картините на Славка Денева са изложени в НХГ в София, Софийска градска художествена галерия и в галериите в Пловдив, Плевен, Сливен и Перник.

В гостуващата експозиция са включени 47 творби. Представена е част от колекцията, завещана от авторката на Съюза на българските художници, както и произведения, притежание на галериите в страната и от частни колекции. Сред тях е и „Натюрморт”, 1974, от фонда на РХГ. Двуезичният каталог е издание на Фондация „Поддържане на изкуството в България”, в който са публикувани текстове на изкуствоведи и близки на художничката.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
11.02.2011 г. 15:02
Посетено:
2019
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11653-rusenskata-hudozhestvena-galeriya-pokazva-zhivopisni-platna-na-slavka-deneva