Изложби

Изложба "Еротичните форми в изкуството на 20. и 21. век"

Еротиката като проява и мотив в творчеството на големите майстори

Изложба "Еротичните форми в изкуството на 20. и 21. век"
Nu Couche IV, Пабло Пикасо


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Еротичните форми в изкуството на 20. и 21. век" представя през февруари – месецът на любовта, Музейна галерия за модерно изкуство.

Еротиката в творчеството на големите майстори е акцент в експозицията, която ще бъде открита за широката публика от 10 февруари и ще продължи до 24 март 2011 година.

Сред подбраните имена са
Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Анри Матис, Анди Уорхол, Робърт Индиана, Houben R.T., Павел Койчев и други автори, част от постоянната колекция на Музейна галерия. Еротиката като проява и мотив в отделни техни самостоятелни произведения дава нов, специфичен и любопитен дискурс към творчеството на всеки един от тези автори.  

◊ ИЗЛОЖБАТА

В центъра на експозицията логично попадат търсенията на Пабло Пикасо.

Верен на своето влечение и вдъхновение от женското тяло, испанският художник ще бъде представен с офорти и литографии от различни графични серии.

Интерпретацията на Марк Шагал по темата за еротиката, любовта и влюбените двойки е отразена в няколко литографии, създадени в периода на 50-те и 60-те години. Любопитни елементи от селекцията са и сериграфиите с ръчно оцветяване на Анди Уорхол от серията „In the bottom of my garden”, текстилното пано “Love” на Робърт Индиана и няколко графични етюда с женски тела от различни автори.

Специално пред българската публика ще бъдат показани и няколко малки графични етюда на френски художници от началото на XX век, сред които Пиер Бонар и Андре Дюнуайе де Сегонзак.

Еротиката е една от неизчерпаемите теми в изкуството, а произведенията с еротично съдържание винаги са били обект на многопосочни анализи и дискусии. В тях съществува елемент на дискретна незавършеност и недоизказаност, който оставя всичко останало на въображението на зрителя.


Любителите на изобразителното изкуство ще имат шанса да довършат сами заложените послания, посещавайки новата изложба на Музейна галерия за модерно изкуство, ул. „Оборище” 10.

• Изложбата се осъществява с подкрепата на УниКредит Булбанк.
Автор:
Албена Чешмеджиева
Публикация:
07.02.2011 г. 11:49
Посетено:
4669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11624-izlozhba-erotichnite-formi-v-izkustvoto-na-20-i-21-vek