Изложби

Непоказвани картини от фонда на галерия "Димитър Добрович" в Сливен

Изложба "Натюрморт" - 60 платна на майстори в жанра

◊ СЪБИТИЕТО

Ценителите на живописта присъстваха на откриването на изложба в зала „Сирак Скитник”, експонирала непоказвани досега творби от съкровищницата на галерията в града на Сините скали. Сбирката под надслов „Натюрморт” включва 60 платна на майстори в жанра, притежание на голямото художествено хранилище. Тя бе открита от директорката на ХГ „Димитър Добрович” Даниела Ненчева, която подчерта приноса и усилията на „поколения уредници и директори” в събиране картинното богатство на културния институт и конкретно в направлението на изложбата. Художничката говори за дългия път – от детските впечатления и опити до намирането на собствен стил през годините у всеки от докосналите се до трудното изкуство на натюрморта.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

С инициативата екипът започва осъществяването на първия етап от проект „Образователни програми” за гражданите и главно – за учащите в региона (ученици и студенти), със съдействието и участието на учебни заведения с активен интерес към изкуството. На някои от тях (ГПЗЕ “Захарий Стоянов” и ПМГ „Добри Чинтулов”) - за отношението и творческата дейност, бяха присъдени поощрителни грамоти.

Ценителите на натюрморта оценяват майсторството и въздействието в картините на Бенчо Обрешков, Елена Карамихайлова, Давид Перец, Цено Тодоров, Карл Йорданов, Кирил Станчев, Рафаел Михайлов и др.;  изследват щриха в платната на творци като Найден Петков, Георги Павлов-Павлето, Дечко Узунов, Едмонд Демирджиян и в тези на именитите наши съвременници  Светлин Русев, Михалис Гарудис, Тома Трифоновски и др. В сбирката присъстват творби и на художници от поколението на Божидар Бояджиев, Димитър Буюклийски, Свилен Блажев, Димитър Хинков и други творци.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.02.2011 г. 23:41
Посетено:
1576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11621-nepokazvani-kartini-ot-fonda-na-galeriya-dimitar-dobrovich-v-sliven