Изложби

Фотоизложба "Българска спелеоложка експедиция в Киргизстан"

Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничията земя

Фотоизложба "Българска спелеоложка експедиция в Киргизстан"


◊ СЪБИТИЕТО

Фотоизложба "Българска Спелеоложка експедиция в Киргизстан"
 
От 2 февруари във фоайето на Националния природонаучен музей - София, бул "Цар Освободител" №1.

В края на лятото на 2010 г. се осъществи българската спелеоекспедиция “Тян Шан 2010”. Девет български пещерняци имаха шанса да работят в хребета Коккшаал Тоо на киргизко-китайската граница и да открият 35 неизвестни пещери, нови за науката видове животни, рядко срещани геологични явления. В продължение на 90 години тази погранична ивица земя с ширина от 30 до 60 км и включваща огромни планински масиви е била строго забранена за достъп. Да бъдеш откривател в неизвестни територии е детска мечта на много хора. За сбъдването на една такава мечта и за изследването на едно от последните бели петна на световната карта разказва изложбата “Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничията земя”.

Участниците в експедицията и екипът на Националния природонаучен музей се надяват, че с тези 30 фотографии поне малко ще предат на посетителите от незабравимото и необяснимо усещане за Средна Азия и за това преживяване, да си на място, където не е стъпвал човешки крак.

• Всяка събота в следващия месец участниците в експедицията ще представят в залите на музея презентация, разказваща подробно за хода на изследванията, за начините на организиране, за трудностите, съпътстващи тази проява.

 
Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.02.2011 г. 18:13
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11605-fotoizlozhba-balgarska-speleolozhka-ekspeditsiya-v-kirgizstan