Изложби

Графика и рисунка в Арт галерия "Ларго"

Сборна изложба във Варна

 Графика и рисунка в Арт галерия "Ларго"
Стоимен Стоилов "Орфей"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя сборна изложба

Графика и рисунка


28 януари – 16 февруари 2011,
Откриване – сряда, 28 януари 2011 г., 18.00 часа  


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В петък, 28 януари, от 18.00 ч. с четиридесетата поред експозиция стартира изложбената програма на Арт Галерия “Ларго” за новата 2011-та година. За първи път в галерията ще бъде показана изложба на графики и рисунки. За да демонстрират най-доброто от различните графични техники, поканата на галерията приеха Мария Чакърова, Иван Стратиев, Юлиян Йорданов, Николай Русев, Димо Миланов, Боян Янев, Георги Динев, Цветан Казанджиев, Ивайло Петров. Ценителите ще могат да видят офорти на доайените на варненската графична школа проф. Стоимен Стоилов, Петьо Маринов и Венци Антонов. С литографии участват пловдивчаните Илия Желев и Недко Итинов. Изложбата е със специалното участие на проф. Теофан Сокеров.

Варна има славата на град със силна графична школа още от времето на ателиетата във “Вулкан”. Неслучайно тя е домакин на най-престижния графичен форум в България – Международното биенале на графиката, чието XVI-то издание ще се проведе тази година през май. Градът ни е дал на българското изкуство имена от световна величина, като проф. Стоимен Стоилов - носител на Хердерова награда. Ето защо беше само въпрос на време Арт Галерия "Ларго" да обърне взор към този вид изкуство. В първата за галерията изложба на графика и рисунки присъстват както традиционните графични техники като офорт, акватинта, литография, така и по-рядко ползваните – като монотипията. Великолепни рисунки с пастел, молив, туш и перо заемат своето достойно място в експозицията. На вниманието на варненските ценители ще се  представят с литографии бургазлията Георги Динев, пловдивчаните Недко Итинов и Илия Желев, както и всепризнатият майстор на литографията Мария Чакърова, която представя изключително поетичният цикъл “Тишина”. С монотипия, в която е закодирал препратки към свой автопортрет, ще ни изненада известният софийски художник Иван Стратиев, който показва и два свои любими офорта. Брилянтният майстор на рисунката с туш и перо Боян Янев допълва своето представяне с една рядко показвана своя творба - смела, изпълнена със замах рисунка с пастел и гваш. Лауреатът на множество международни награди и участник в журито на варненското биенале Цветан Казанджиев е изпратил от родния си Ямбол специално за изложбата съвсем нови рисунки, изпълнени с познатата ни смесена техника с релефен печат върху ръчна хартия. Николай Русев ще покаже офорт, който е част от дипломния му триптих, представен при завършването на магистратурата му в Санкт Петербург. С класически офорти се представят най-популярните варненски графици проф. Стоимен Стоилов, Петьо Маринов и Венцеслав Антонов. Истински пир за сетивата са творбите на един от най-нашумелите майстори на ex libris в България – Юлиян Йорданов. Младият ловчанлия, който в последните години живее поравно в София и по света, се завърна по Коледа от тримесечен пленер в далечен Китай, откъдето донесе невероятни офорти, спечелили му възхищението на колегите му от целия свят. За финал ще отбележим, че неслучайно на плаката на изложбата е отпечатана графика точно на Димо Миланов. Талантливият варненец в последните години отделя голяма част от творческата си енергия и креативност на компютърния дизайн и 3D анимацията, но офортите му, които представяме в настоящата изложба, показват невероятното въображение и художествен талант на автора си.

Повече от 30 графики и рисунки ще бъдат подредени в новия салон на Арт Галерия "Ларго" от петък, 28 януари 2011 г. Експозицията може да бъде разгледана до 16 февруари 2011 г.


Очакваме Ви на откриването в петък, 28 януари 2011 г. от 18.00 часа в новата галерия на ул. "Св. Климент" 16.
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
28.01.2011 г. 11:57
Посетено:
4468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/11572-grafika-i-risunka-v-art-galeriya-largo